Топ-менеджери – хто вони такі?

Execs-1120x600-660x372В 21 столітті поняття топ-менеджменту набуло великого розголосу та популярності. Проте далеко не кожен в повній мірі знає та розуміє  не тільки значення цього слова, але й рівень відповідальності, яку несуть люди даної «професії».

Хто ж вони такі?

В першу чергу варто сказати, що дана робота, як і багато інших, не піддається чіткій класифікації: хороший топ-менеджер повинен вміло реалізовувати завдання підприємства, впроваджувати в життя його політику, будувати стратегії або бізнес-плани, керувати бюджетом та проектами компанії, відповідати за життя та добробут людей. Топ-менеджмент – це не галузь в звичному розумінні цього слова, це радше поле функціонування вмілих організаторів, які є гравцями у грі на виживання в світі бізнесу, політики чи публічного життя.

Генерали у світі бізнесу

Топ-менеджера можна порівняти з генералом на полі бою: він повинен приймати рішення, що стосуються не тільки кожного члена його команди, але й впливають на зовнішнє середовище та створюють майбутнє. Проте варто зазначити, що хороший топ-менеджер мусить також вміти взяти на себе відповідальність не лише за власні дії, але й за дії своїх підопічних.

Топ-менеджер, як і генерал, нерідко має радників, що спеціалізуються в різних галузях функціонування підприємства та допомагають йому працювати в попередньо обраному напрямку. За найкращих обставин, кожен з цих радників – менеджерів нижчого рівня – зацікавлений у якості власної роботи, тому намагається працювати в дусі свого підприємства або компанії, прислуховуючись до рекомендацій своїх підопічних та вказівок керівництва.

Важко сказати, що топ-менеджер це професія – це радше певний стиль публічного життя, певний рівень знань та навичок, певне вміння використовувати ситуацію для досягнення своїх цілей та керувати командою людей, а також – певне вміння взяти на себе повну відповідальність за функціонування цілого підприємства.

Міфи про топ-менеджмент

Велика частина людей (особливо в нашій країні) вважає, що топ-менеджер має на меті лише збагачення, заради якого він може навіть знехтувати потребами і добробутом інших. Проте істина дещо інша: топ-менеджери стали тими, ким вони є, не завдяки власній безпринципності чи холоднокровності, а завдяки поєднанні лідерських якостей з бажанням постійного розвитку, прагненням до певних ідеалів та постійному бажанні вивчати щось нове. Останнє має особливе значення для людей даної «професії» в першу чергу тому, що успішне функціонування в бізнесі, політиці чи громадському житті в 21 столітті, коли на життя впливає безліч різноманітних чинників, можливе лише завдяки постійному самовдосконаленню та роботі над собою.

Варто також пам’ятати, що топ-менеджери – це звичайні люди, які знають справжню ціну помилок: вони не впадають у відчай через дрібні чи великі невдачі, а лише вчаться на власних помилках та помилках інших. Вони чудово знають, що школа чи університет не можуть замінити набутого досвіду. Саме тому, незважаючи на те, що топ-менеджери – це звичайні люди, далеко не кожна пересічна людина може повною мірою взяти на себе всю їхню відповідальність та обов’язки.

Незамінні?

Топ-менеджери знають, як ніхто інший, що незамінних людей немає – під це правило підпадають й вони самі. Саме тому вони прикладають усіх зусиль для постійної роботи над собою і самовдосконалення, виходячи у своїй діяльності за загальноприйняті рамки роботи. Вони нерідко присвячують своїй справі все життя, а сенс робити це є лише тоді, коли вони мають чітке розуміння того, чого вони хочуть досягти та ідеали, до яких вони постійно прагнуть.

Важко заперечити й те, що рівень корумпованості деяких політичних та економічних установ нерідко жахає. Проте навіть ті топ-менеджери, що готові на нечесні кроки для досягнення вигоди та своїх цілей, нехтуючи інтересами та потребами інших, розуміють, що в наші дні громадянське суспільство може спостерігати над ефективним розвитком та контролювати прозорість і чесність керівників усіх рівнів, особливо найвищого. Незамінних людей справді немає – саме з цієї причини топ-менеджери повинні бути ефективними в своїй роботі та корисними для суспільства – інакше швидко знайдеться той, хто зможе виконати їхні обов’язки краще.

Топ-менеджмент: Тернопіль

Наше місто може похвалитися багатьма вмілими та працьовитими керівниками, що вже не один десяток років присвятили не тільки розвитку своєї справи, але й реальним позитивним змінам для населення. До списку найуспішніших топ-менеджерів можна внести всіх тих, хто дбає про добробут та безпеку тернополян; хто постачає нам все необхідне для якісного життя міста; хто розвиває культуру, освіту, спорт та сприяє розвитку молоді; хто покращує інформаційну свідомість тернополян та інфраструктурні можливості міста; хто створює робочі місця та піклується про те, щоб мінімізувати негативні тенденції в усіх галузях життя і спонукати людей думати про постійний розвиток на краще.

Хоч до досконалості нам ще далеко, можна сміливо заявити: у Тернополі справді є ті люди, які готові присвятити своє життя для покращення життя інших.

Владислав Ковальчук
Джерело: Фактор Тернопільщини

Вам також може сподобатися