Топ-менеджмент – КП «Тернопільводоканал»

384763839_146364047812Комунальне підприємство «Тернопільводоканал», історія якого розпочалася разом з історією нашого міста, є чудовим прикладом поєднання КП інфраструктурної та комунальної галузі, як надзвичайно важливих складових в представленій раніше типології. Загальновідомо, що ця галузь не є повністю автономною в своєму функціонуванні, а скоріше поєднує і синхронізує діяльність інших комунальних підприємств і бізнесу усіх рівнів, а також забезпечує основні потреби суспільства (а отже, і його стабільний розвиток).

Історія цього підприємства фактично розпочинається у ХХ столітті (1928 року), коли був опрацьований перший проект системи водопостачання для міста – раніше тернополяни користувалися з колодязів. Реалізація такого проекту була б завершена успішно, якби не початок другої світової війни. Лише на початку 1945 року, коли загроза війни минала, а біженці поверталися до своїх домівок, було вирішено створити систему централізованого водопостачання, що було зроблено наприкінці 1940-х років. В подальших десятиліттях водопровід піддавався реконструкції, численним вдосконаленням та значному розширенню на нові житлові райони і підприємства міста. Варто зазначити, що ще тоді, у 1970-80-х роках, КП 3«Тернопільводоканал» успішно співпрацювало з численними підприємствами (в тому числі комбайновий завод, завод шахтних світильників, та підприємства «Сатурн» і «Оріон»), що допомагали швидко та доступно розбудувати інфраструктуру міста.

Сьогодні ж переважна більшість людей розцінює водопостачання, як належну річ і абсолютну необхідність, тоді як насправді для налагодження реалізації цієї потреби в повному обсязі знадобилися десятиліття важкої роботи. В своїй основі водопостачання – це галузь, що передбачає складний процес дослідження та експлуатації джерел питної чи технічної води, створення свердловин та насосних станцій, знезараження і своєчасну доставку води в житлові чи промислові райони.

Для успішного функціонування даної галузі, інфраструктурні підприємства повинні тісно співпрацювати з міською чи обласною владою, іншими комунальними підприємствами та приватним бізнесом. Саме тому КП «Тернопільводоканал» вже протягом десятиліть працює спільно з інфраструктурними підприємствами нашої та сусідніх областей, а також приватними компаніями, наприклад wilo і hawle. Окрім того, для успішної діяльності галузі, що є збитковою в сьогоднішніх політично-економічних умовах, потрібне стороннє фінансування та інвестиції на державному рівні. Трендом останніх років є співпраця інфраструктури Тернополя (в т.ч. КП «Тернопільводоканал») з міжнародними інституціями, прикладом чого є інвестиція Світового Банку (World Bank) в діяльність компанії в 2015 році, що дозволила значною мірою оновити лабораторно-технічне обладнання і покращити якість води. В 2016 році проект співпраці з цієї інституцією продовжився і КП змогло оновити власний автопарк і обладнання, тоді як стара техніка (між іншим самоскиди, екскаватори і трактори) була продана на аукціоні в серпні того ж року. Оскільки інвестиційне співробітництво зі Світовим Банком продовжується і надалі, це свідчить про успішне використання коштів, а отже і ефективність в роботі даного КП.

Сьогодні керівником підприємства є Володимир Антонович Кузьма, який успішно протидіє викликам часу і утримує «Тернопільводоканал» на плаву. Фактично зростання даної галузі в Україні ускладнене її збитковість – постійне зростання витрат на електроенергію, паливні матеріали та податки і інші збори ставить інфраструктурні комунальні підприємства в незручне становище, коли вони мусять допасувати власні тарифи до фінансових можливостей населення та уникнення надлишкової збитковості. Якби ж економічна ситуація України була стабільнішою, зростання тарифів би припинилося, а галузь перетворилася б на прибуткову, що дозволило б їй, в свою чергу, успішно розвиватися та вдосконалюватися надалі.

Джерело: Фактор Тернопільщини

Вам також може сподобатися