Зміни для тернопільських пенсіонерів: нові виплати обіцяють вже восени

I2uHwGyNOEdMBvkNzwF0.r695x430Урядовці з екранів телевізорів вже декілька днів презентують проект пенсійної реформи, коли пенсії стануть справедливими, а пенсіонери – не бідуватимуть

Про реформу системи пенсійного забезпечення говорять уже не перший рік, та далі балачок справа і не рухалася. Однак 17 травня Уряд таки зрушив з мертвої точки, презентувавши механізм реформування проблемної пенсійної системи. Якщо законопроект ухвалять, зміни для українських пенсіонерів відбудуться уже 1 жовтня цього року.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, нині з 12 мільйонів пенсіонерів, цілих 8 мільйонів отримують мінімальні виплати – 1312 гривень. А середній розмір пенсії по Україні не надто вищий – лише 1828 гривень.

Крім того, не надто справедливою є й система нарахування пенсій, а диференціація розмірів пенсій, залежно від заробленого, взагалі відсутня.

Нинішня система породжує дискримінацію за роком виходу на пенсію, адже однаковий страховий стаж далеко не означає, що й пенсія буде однаковою.

Що ж може змінити пенсійна реформа?
Пенсії нараховуватимуть за єдиним правилом

Уряд планує запровадити нову формулу нарахування пенсій за єдиним підходом для «старих» і «нових» пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн. Раніше ж показник варіювався від 1197,91 грн. до 3764,40 грн., залежно від року призначення пенсії. З жовтня його планують підняти утричі.

За словами В. Гройсмана, після ухвалення цього законопроекту близько 5 млн. пенсіонерів отримають підвищення пенсій від до 200 грн. до тисячі. З них близько 4 млн. українських пенсіонерів – отримають від 300 грн. до тисячі.
Буде гнучкий пенсійний вік

Побоювання, що пенсійний вік зросте, так і залишилися побоюваннями. Адже підвищення вдалося уникнути.

Глава Уряду наголосив, що пенсійний вік залишається на рівні 60 років для людей, які мають страховий стаж 25 років.

Крім того, запровадять і гнучкий коридор пенсійного віку. Кожен рік вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на 1 рік. І 2028 року, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Для стимулювання продовження роботи після досягнення пенсійного віку пропонують залишити діючу систему доплати за більш пізній вихід на пенсію – 0,5% від нарахованої пенсії за кожен додатковий місяць страхового стажу (або 6% за рік). У разі виходу на пенсію з відстрочкою більше 5 років такий бонус складе 0,75% від нарахованої пенсії за кожний місяць страхового стажу після досягнення 60-річного віку (або 9% за рік).

Надають також можливість компенсувати відсутній страховий стаж – але не більше, ніж 5 років.
Працюючі пенсіонери зможуть отримувати і пенсію, і зарплату

Уряд пропонує скасувати обмеження розміру пенсій для працюючих пенсіонерів: 85% від розміру пенсії, але не менш 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили непрацездатність.

Також пропонують скасувати з 1 січня 2018 року право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших, «яким було вигідніше вийти на пенсію через низьку заробітну плату».

Уряд передбачив скасування особливих умов виходу на пенсію, крім військовослужбовців. У цьому контексті передбачено замінити механізм відшкодування пенсій за віком на пільгових умовах на сплату роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7% за працівників.
Пенсії індексуватимуть щорічно

Кабмін у законопроекті передбачає автоматичний перерахунок пенсій, аби захистити їх від інфляції. Пенсії зростатимуть постійно і не менше, ніж на суму 50 відсотків середньої зарплати та 50 відсотків від показника інфляції.

– У разі ухвалення парламентом проекту пенсійної реформи вже з жовтня відбудеться осучаснення пенсій, тобто збільшення їхнього розміру відповідно до чинних економічних показників. У подальшому буде запущено механізм постійної індексації пенсій, – пояснює заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

1.w800

2.w800

3.w800

4.w800

Джерело: pogliad.ua

Вам також може сподобатися