У Тернополі оголосили війну кліщам

На початку квітня  в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді під головуванням заступника міського голови Владислава Стемковського. Участь у нараді взяли члени комісії та начальник відділу технічного нагляду Тернопільської міської ради Олег Вітик, начальник управління муніципальної поліції Ігор Максимів, завідувач Тернопільського міського відділу ДУ „Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” Анатолій Поліщук та інші.

klishchi-20У рамках засідання розглянули ряд питань, зокрема йшлося і про нетипову активність кліщів, які цього року прокинулися значно швидше після зимової сплячки.

Тоді Владислав Стемковський наголосив, що  заходи необхідно проводити не лише у паркових зонах м. Тернополя, але й, передусім, звернути увагу на шкільні та дошкільні навчальні заклади. Роботи у цих закладах виконуються.

У відповідності до звіту, наданого ТОКП “Профдезинфекція” в місті Тернополі,  заходи по знищенню іксодових кліщів були розпочаті 13 квітня 2017 рок. Як зазначив директор ТОКП Ігор Мяковський, фахівцями було проведено зооентомологічний моніторинг в складі вивчення природного вогнища спрямований на оцінку чисельності кліщів, їх видового складу, інфікування бореліями і включає збір даних про чисельність кліщів і інтенсивність нападу на людей, збір кліщів і їх дослідження на спонтанну інфікованість бореліями з метою виявлення природних біотопів та місць скупчення імаго, німф та личинок іксодових кліщів у парках міста Тернополя.

Оголошення по дату проведення акарацидних заходів були розміщенні в парках міста, особливо фахівці  ТОКП “Профдезинфекція” відзначили організацію у проведенні заходів працівників “Парку Національного Відродження”.

Попри те, що роботи виконані, закликаємо тернополян бути уважними при перебуванні у паркових зонах та дотримуватися правил техніки безпеки, зокрема, обов’язково оглядати дітей та домашніх тварин  після прогулянок. Не забувайте, що кліщі зустрічаються в густих травах, чагарниках, листяних лісах, місцях, де влітку так хочеться захиститися від спеки. Вони вичікують, при зіткненні жертви з гілочкою (травичкою) чіпляються за одяг, знаходять м’яке місце на тілі, вгризаються в шкіру. Паразити скупчуються в зонах вигулу домашніх тварин, але на відкритій природі ризик нападу вищий.

Не дозволяйте дітям в пік кліщової активності сидіти, лежати у траві. Проведіть вакцинацію, подбайте про закритий одяг перед вилазкою на природу. Оглядайте малюка на прогулянці кожні півгодини. Повернувшись додому, ретельно перевірте одяг. Відправляючи дитину подорожувати самостійно, покладіть в рюкзак засіб від кліщів. Не розпорошуйте аерозоль-репелент на долоньки, щоб хімікат не потрапив в рот дитині.

Укус кліща і собаці загрожує страшною інфекцією. Гірше того: кліщ з шерсті тварини потрапляє в будинок, а потім може перебратися на людину. Знижують ризик захисні комбінезони з гладкої тканини. Собак вакцинують, обробляють спреями і краплями в холку, надягають спеціальні нашийники, застосовують антипаразитарні шампуні.

Тернопіль житлово-комунальний

Вам також може сподобатися