Кір дістався Тернопільщини

kiriЗа даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями ДУ «ТОЛЦ МОЗ України», в області 2 червня 2017 року за первинними діагнозами зареєстровано 48 випадків інфекційних захворювань, з них:

– гостра кишкова інфекція– 5 випадків;
– туберкульоз – 2 випадки;
– кір – 4 випадки;
– вітряна віспа – 6 випадків;
– інфекційний мононуклеоз – 1 випадок;
– покуси тваринами – 7 випадків;
– укуси (напади) кліщами – 22 випадки;
– хвороба Лайма – 1 випадок.

Кір – це гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке проявляється підвищенням температури тіла, катаральними явищами, висипом на шкірі.
Джерелом інфекції є хвора людина. Вона стає заразною не тільки тоді, коли у неї вже наявні ознаки хвороби, але й за декілька днів до її початку. Особливу роль у поширенні цієї інфекції відіграють хворі з нетиповими формами кору, тобто коли ознаки хвороби слабо виражені, або їх не можливо розпізнати, оскільки вони більше нагадують інші захворювання. Тоді такі хворі не ізолюються вчасно.
В останні дні перед появою будь-яких клінічних ознак хвороби, протягом катарального періоду та періоду висипань, хвора на кір людина виділяє вірус. Він виділяється у великій кількості у зовнішнє середовище з краплинками слизу під час кашлю, чханні чи просто розмови й зі струменем повітря може переноситись на значні відстані – із нижніх поверхів приміщення на верхні чи з одного його кінця в інший.
Механізм передачі інфекції – лише повітряно-краплинний.
Зазначаємо, що через предмети побуту, продукти харчування і третіх осіб вірус кору не передається.
Сприйнятливість до кору висока, не залежить від віку. Єдиною захищеною віковою групою є діти перших 3-х місяців життя, які народилися від матерів, що мають протикоревий імунітет.
Період від моменту зараження до перших проявів захворювання триває від 9 до 21 дня.
Для кору характерна періодичність захворюваності, коли роки підйому (через кожні 3 – 5 років) змінюються роками зниження захворюваності. З 2000 року в області відмічалось 3 підйоми захворюваності: у 2001, 2006 та 2012 роках, коли захворіло відповідно близько 2000, 1500 та 1200 осіб.
В 2017 році прогнозується ріст захворюваності на кір.
За 4 місяці 2017 року в Україні зареєстровано 172 випадки кору (інтенсивний показник 0,4 випадки на 100 тис. населення), за аналогічний період минулого року – 8 випадків (інтенсивний показник 0,02), спостерігається ріст захворюваності в 20 разів.
Захворюваність реєструвалася в 10 регіонах країни, а саме в Івано-Франківській – 139 випадків (80,8%), Дніпропетровській – 11 (6,4%), Одеській – 8 (4,7%), Вінницькій – 5 (2,9%), Закарпатській – 3, Чернівецькій – 2, Кіровоградській, Львівській, Черкаській та м. Київ – по 1 випадку.
Станом на 06.06.2017 року в області зареєстровано 9 первинних випадків кору.
Основним засобом профілактики є вакцинація згідно Календаря профілактичних щеплень (12 місяців та 6 років).
Особам, які контактували з хворим у вогнищі, у віці до 30 років, не щепленим, профілактика здійснюється шляхом введення, не пізніше 3-х днів від моменту контакту, вакцини за епідпоказами.
Також при реєстрації випадку кору в організованих дитячих колективах, вводяться обмежувальні протиепідемічні заходи з 9 по 21 день від дня контакту.
Хворого на кір ізолюють на 4 дні від моменту висипань. При потребі (тяжкий, ускладнений перебіг хвороби) хворого госпіталізують.

Вам також може сподобатися