Відтепер на Тернопільщині інспектори праці завжди будуть приходити без попередження

natalya-rus-1У зв’язку із реформою децентралізації та тим, що повноваження делегуються на місця, у сільських, селищних та міських радах будуть свої інспектори праці.

Їм не потрібно буде жодних дозволів задля перевірок на підприємствах, закладах та установах і здійснюватимуть вони ці перевірки позапланово і без попереджень.

Так, за словами керівника Управління Держпраці України у Тернопільській області Наталії Рус, зараз відбувається перехід на новий порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю. Постанова, затверджена кабміном, вступила в дію 26 квітня цього року.

Зокрема, на переконання Наталії Рус, саме цей порядок може значно покращити ефективність щодо подолання не задекларованої праці і безперечно позитивно вплине на стан оплати праці найманих працівників.

– Дані нововведення означають те, що сьогодні держава передає певні контрольні функції виконавчим органам, міським радам обласного значення та сільським, селищним, міським радам об’єднаних територіальних громад, – каже Наталя Олександрівна. – Відтепер у кожній територіальній громаді, тобто в кожному органі місцевого самоврядування, будуть вводитися посадові особи, державні інспектори з питань праці. Цей порядок дасть забезпечити ефективність контролю на місцях.

Водночас, як додає Наталя Рус, територіальні громади, де будуть такі посадові особи, вже не будуть організовувати планових перевірок, не буде жодних повідомлень про перевірки і направлень, не потрібно буде погоджувати свої дії в центральному органі виконавчої влади, тобто в Держпраці України.

– У зв’язку із цими змінами інспектор на місці може приймати рішення щодо інспекційних відвідувань або невиїзних інспектувань підприємств, закладів та установ, – пояснює Наталя Олександрівна. – Тепер лише за наявності посвідчення інспектор, як посадова особа, буде в праві зайти до суб’єкта господарювання і перевірити факти, які будуть в межах його повноважень.

Зокрема, на місця передаються повноваження по трьох основних блоках – дотримання мінімальних гарантій оплати праці, забезпечення права людини на безпечні умови праці та на оплату цієї праці та виявлення нелегальної зайнятості. Саме за цими трьома позиціями інспектор може на місці вживати заходи впливу на суб’єкта господарювання щодо притягнення його до відповідальності за порушення ним законодавства про працю.

Що ж стосується Управління Держпраці, то воно тепер буде наділене правом здійснювати нагляд за додержанням законодавства про працю відповідними органами місцевого самоврядування. Власне, всі ці нововведення пов’язані із децентралізацією влади й відповідно були внесені зміни в ЗУ «Про місцеве самоврядування».

Джерело: Галас

Вам також може сподобатися