44 офіцерів запасу з Тернопільщини заберуть на службу

armed30 травня 2017 року міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ, який визначає порядок до призову на військову службу офіцерів запасу, які раніше не служили в армії. Призов триватиме до кінця червня цього року.

За цей час Збройні сили України повинні поповнитися щонайменше 44 офіцерами запасу з Тернопільщини. Загалом ж по Україні заплановано призвати 4 тис. офіцерів запасу.

Так, як повідомив заступник військового комісара Тернопільського обласного комісаріату Олександр Года, відповідний призов передбачений п. 5 ст. 11 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» та проводиться за наказом міністра оборони України у разі потреби. Крім того, до законодавства були внесені зміни щодо гарантування призваним офіцерам збереження місця роботи, посади і середнього заробітку. Після закінчення строку проходження служби офіцер має право звільнитися зі служби або продовжити службу шляхом укладання контракту.

Таким чином, як пояснив Олександр Года, можуть бути призвані особи віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою офіцерів запасу, закінчили військові кафедри, але досі не служили в лавах ЗСУ. Водночас, призовники з числа офіцерів запасу повинні мати вищу освіту, але не нижче рівня бакалавра. Призов є обов’язковим для осіб чоловічої статі, а жінки – офіцери-запасу можуть іти на військову службу за власним бажанням. Термін служби таких офіцерів 18 місяців.

«Призову не підлягають офіцери запасу, які вже проходили військову службу в ЗСУ. Звільняються від призову також офіцери, чиї рідні загинули під час проходження військової служби або під час проходження навчальних зборів. Також звільняються від призову офіцери запасу, які були засуджені, в тому числі, і з відстрочкою про виконання покарання», – зазначив Олександр Года.

При цьому він додав, що атестаційна комісія обласного комісаріату може надати відстрочку офіцерам запасу у таких випадках: за сімейними обставинами, якщо офіцер має вагітну дружину, або двох і більше неповнолітніх дітей, або одну дитину віком до трьох років; якщо є батьки, які потребують догляду; за станом здоров’я; у зв’язку із навчанням та професійною діяльністю.

«Офіцери запасу за призовом проходитимуть військову службу поза межами АТО, у пунктах постійної дислокації військових підрозділів. До служби в АТО вони можуть залучатися, проте лише за власним бажанням і після укладення відповідного контракту. А згідно із чинним законодавством офіцери-призовники виконують обов’язки і користуються правами, пільгами та видами забезпечення, передбаченими для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом. Зокрема, відсутня відмінність у грошовому забезпеченні між офіцерами контрактниками і офіцерами за призовом, наприклад, командир взводу отримує 10 тис. грн. за місяць, а за 18 місяців – це 180 тис. грн. При цьому, середній заробіток зберігається. Також держава забезпечує офіцерів харчуванням, проживанням та відповідним військовим спорядженням», – підкреслив Олександр Года.

Джерело: 0352

Вам також може сподобатися