До кінця липня тернополянам перерахують субсидії

subsyidyiya567-620x330З 1 травня розпочалось автоматичне перепризначення субсидії. А вже з вересня зекономлену допомогу споживачі зможуть отримати у вигляді «живих» грошей. Ось тільки із впровадженням новацій виникли невеликі труднощі, які викликали у тернополян чимало запитань. Відповіді на них «Номер один» намагалася отримати у директора департаменту соціального захисту населення ТОДА Вадима Боярського.

Кому субсидію перепризначать «автоматом»

Почнемо з того, що з 1 травня органи соціального захисту анонсували автоматичне перепризначення субсидії. Що це означає? Людина, яка до цього часу отримувала субсидії і у якої не відбулося жодних змін, не повинна звертатися у відповідні служби для продовження субсидії. Органи соціального захисту за допомогою програмного забезпечення самостійно опрацьовують оновлену інформацію одержувачів субсидій і призначають допомогу.

У випадку, якщо у громадянина, який отримує субсидію, відбулися зміни, він упродовж місяця повинен повідомити про це в органи соціального захисту. Є два фактори, які впливають на призначення. Це здійснення покупки на суму понад 50 тис. грн. та зміна кількості зареєстрованих у помешканні осіб.

– Повідомляти потрібно про зміни, які можуть вплинути або впливають на призначення допомоги. Наприклад, це може бути покупка, зміна статусу: був працюючим – став пенсіонером, збільшення або зменшення кількості зареєстрованих, якщо збільшилась або зменшилась опалювальна площа тощо. Про ці нюанси також потрібно повідомити обслуговуючу організацію, – каже Вадим Боярський.

Ті, хто ще не отримував субсидію, повинні звернутися з заявою-декларацією в управління соціального захисту за місцем проживання. Якщо людині передбачена субсидія, вона буде призначена з місяця звернення.

Як оплатити «комуналку» у травні-червні?

Попри те, що перепризначення планували розпочати з 1 травня, процедуру запустили лише з 12 червня.

– Програмне забезпечення запущено у промислову експлуатацію. Станом на 20 червня в області перепризначено 3 тисячі субсидій. До кінця місяця плануємо опрацювати половину або дві третіх субсидій, а до кінця липня – завершити цей процес, – каже Вадим Боярський.

Минулого опалювального періоду субсидію в області отримували 227 тис. господарств. Влітку, прогнозують спеціалісти, кількість таких родин становитиме близько 140 тис.

Затримка з перепризначенням субсидій викликала чимало запитань. Адже громадяни не знали, які суми повинні сплатити за спожиту послугу. З іншого боку, заборгованість за комунальні послуги протягом двох місяців могла стати причиною скасування допомоги.

Аби не виникло подібної ситуації, тим, хто вже отримав рахунки за травень у повному обсязі, пропонують оплачувати за житлово-комунальні послуги у розмірі обов’язкової плати, яка діяла в попередній неопалювальний період для цієї сім’ї.

Іншими словами, споживачу потрібно взяти повідомлення про надання субсидій за минулий травень або червень, знайти графу «обов’язкова плата» і сплатити таку ж суму.

– Після перепризначення субсидій ця сума буде відкоригована в наступному розрахунковому періоді. Та сума уточнення буде невелика, – каже Вадим Боярський.

Спрацювали із запізненням

Затримка щодо перепризначення субсидії відбулася через те, що змінився підхід до врахування доходу. Тепер дохід для призначення субсидії визначається за чотири попередніх квартали. Відповідно необхідно було доопрацювати програмне забезпечення. Попри це, субсидія буде перепризначена з першого травня, так би мовити, заднім числом.

Варто зауважити, що при розрахунку до уваги братимуть три місяці 2017 року, в якому розмір мінімальної зарплати зріс  до 3200 грн. Це, звісно, вплине на розмір субсидії, але не суттєво, каже Вадим Боярський.

– Для людей, які не працювали і не отримували мінімальної заробітної плати, враховуються два прожиткові мінімуми. Відповідно для них нічого не зміниться. Для людей, у яких заробітна плата зросла до 3200 грн., вона буде врахована тільки за три місяці, що становить одну четверту всього періоду, – продовжує фахівець.

Для призначення субсидії органам соціального захисту потрібно отримати інформацію зі всіх обслуговуючих організацій, фіскальної служби, пенсійного фонду (якщо серед зареєстрованих є пенсіонер), центру зайнятості (якщо є безробітні). Коли людина має інший дохід, не зафіксований у вищезазначених службах, то їй потрібно донести довідку.

Процес перепризначення допомоги – автоматизований. Обмін даними з фіскальною службою (файли, запити) та обслуговуючими організаціями відбувається в електронному форматі. Щоправда, це не стосується маленьких організацій, які не автоматизували своїх процесів. Також не всі органи місцевого самоврядування створили електронні  бази даних зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб. У такому випадку заявнику потрібно надати довідку про склад сім’ї.

Планують виплатити 90 мільйонів

З 1 вересня органи соціального захисту анонсували монетизацію субсидій. Якщо ви зекономили у минулому періоді електроенергію та газ, то маєте можливість отримати виплату до 700 грн.

Як повідомив Вадим Боярський,  невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг із газо-  та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Громадяни, які зекономили субсидію, мають особисто до 1 вересня  подати в органи соціального захисту за місцем проживання заяви, де вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі.

Станом на 20 червня громадяни подали 2225 таких заяв. Усі вони  будуть опрацьовані, а з 1 вересня розпочнеться виплата готівкою. Загалом в області прогнозована сума складає близько 90 млн. грн. готівкою.

«Номер один» спілкувалася з представниками фінустанов, аби дізнатися, як на практиці виглядатиме повернення коштів. З’ясувалося, що механізму виплати у банках поки немає. Наразі не відомо, зараховуватимуться ці кошти на рахунок, виплачуватимуться готівкою чи перераховуватимуться на обслуговуючі організації.

Чверть справ іде на комісію

20% від загальної кількості справ – комісійні. Додаткового вивчення вимагають ситуації, коли неможливо призначити субсидію на загальних підставах.

– Наприклад, у помешканні зареєстрований член сім’ї, який не проживає. Заявник просить призначити субсидію без врахування його доходу і не розраховувати на нього допомогу. Тоді людина пише звернення в управління соціального захисту і субсидію призначають на підставі акта обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї. Приходить інспектор або комісія сільської ради проводить обстеження, – підкреслив Вадим Боярський.

В інших випадках соціальні інспектори не втручаються у цю роботу. Решта неточностей визначаються документально, за інформацією бази даних МРЕВ, державного реєстратора тощо. Як правило, вони стосуються придбання цінного майна – транспорту або нерухомості. Торік таким чином було виявлено зайво нарахованих субсидій на суму 2 млн. грн. Ці кошти громадяни зараз повертають у бюджет.

Джерело: Тижневик “Номер один”

Вам також може сподобатися