Чи відродить “Нива” колишню славу?

1408957059_futbol2Вже наприкінці тижня стартує новий футбольний сезон для професійних команд, які представляють свої регіони в другій лізі чемпіонату України. Власне, у цьому дивізіоні  виступатимуть цьогоріч  і два тернопільські клуби. За результатами жеребкування першого раунду Кубка України, яке днями відбулося у Києві, тернопільска «Нива» отримала в суперники “Металіст-1925” з Харкова, а ФК «Тернопіль» – волочиський «Агробізнес».

Чи вдасться нашим футболістам пробитися у наступний етап боротьби за почесний трофей? Про це, звісно, зможемо дізнатися після завершення цих протистоянь, які заплановані вже на 9 липня. А наразі спробуємо коротко проаналізувати перспективи виступів наших професійних колективів у змаганнях серед команд другого ешелону. Зважаючи на те, що муніципальний клуб «Тернопіль» у попередньому чемпіонаті виступав у першій лізі,  відтак він просто зобов’язаний після пониження в класі боротися щонайменше за лідерство у змаганнях серед дещо слабших колективів. Зрештою у тренерському штабі нашої команди і не заперечують того, що ставитимуть перед своїми підопічними найвищі цілі. А тому зачекаємо на результати перших двобоїв в рамках друголігового турніру. Тоді й будуть підстави більш реально оцінити, наскільки обґрунтованими є амбіції муніципалів у боротьбі за повернення втрачених позицій.

Натомість ситуація у тернопільської «Ниви» дещо складніша. Як відомо, команда перебуває на стадії формування і одразу розраховувати на те, що їй вдасться легко адаптуватися після аматорського рівня гри до умов професійного футболу, не доводиться. Тим паче, що у минулому чемпіонаті Тернопільщини і у всеукраїнському турнірі серед аматорів колектив демонстрував доволі посередній рівень футбольної майстерності, про що свідчать і турнірні показники (шоста і сьома позиції відповідно у підсумкових таблицях змагань). З іншого боку, на новостворену команду покладають великі сподівання  її шанувальників, для  більшості з яких «Нива» завжди асоціюватиметься з тим легендарним клубом, створеним ще у далекому 1978 році у Підгайцях тодішнім головою місцевого колгоспу «Шлях до комунізму» і справжнім любителем футболу Іваном Потупою.

Гортаючи сторінки історії, досить сказати, що, починаючи з першого незалежного чемпіонату і до сезону 2000/01рр. тернопільські вболівальники впродовж десяти років мали змогу спостерігати незабутні матчі вищої ліги чемпіонату України за участю «Ниви». За цей час найбільших  досягнень колектив добився в сезонах 1993/94 і 1997/98 рр., коли посідав почесні сьомі місця у турнірі елітних клубів країни.

І хоча в лютому 2016 року ФК «Нива» припинив свої виступи на професійному рівні, знайшлися ентузіасти, які вирішили відродити легендарний колектив, перейменувавши його у Тернопільський професійний футбольний клуб «Нива». Формували  команду фактично «з нуля», а тому до повернення у професійний футбол довелося пройти непростий шлях. Попри те, що клуб був офіційно заново створений, ні його керівник Степан Рубай, ні представники тренерського штабу ніколи не приховували того, що мають на меті продовжувати писати історію команди, яка стала своєрідною візитівкою Тернопілля.  Перший головний тренер ТПФК «Нива» Петро Бадло ще рік тому в одному з інтерв’ю, зокрема, зазначив: «Степан Рубай повністю «погасив» заборгованість перед футболістами…Довелося вкласти власні заощадження, які йому ніхто, мабуть, не поверне. Більше того, Степан Богданович не опустив рук і нині практично з нуля хоче відродити славу тернопільської «Ниви», яка була і, сподіваюсь, залишиться брендом Тернопільщини. Йому говорили, мовляв, давай якось команду назвемо по-іншому, щоб одразу повернутися в другу лігу, але Рубай настояв на тому, що має бути тільки «Нива».

І ось минуло менше півтора року, як тернопільська «Нива» знову розпочала сходження на нову футбольну вершину. Чи зуміє вона відродити колишню славу команди, яка впродовж кількох десятиліть дарувала своїм прихильникам незабутні миттєвості неповторного футбольного дійства? Наразі – це запитання слід віднести до категорії риторичних. Однозначно можна стверджувати тільки те, що шлях до успіху буде непростий. Але незаперечним є і те, що його треба починати, як свого часу це зробила нікому не відома колгоспна команда – підгаєцька «Нива»!

Вже найближчої неділі свій стартовий поєдинок на професійному рівні ТПФК «Нива» проведе в рамках першого етапу Кубка України. Протистоятиме доволі сильному суперникові – команді “Металіст-1925” з Харкова. А з 15 липня стартує і чемпіонат України серед клубів другої ліги. У Північно-західному дивізіоні, де гратиме «Нива», її суперниками будуть зокрема три клуби, які цьогоріч вилетіли з першої ліги – чернівецька «Буковина», стрийська «Скала», ФК «Тнрнопіль», і чимало старожилів друголігового турніру – вінницька»Нива», «Тепловик-Прикарпаття» з Івано-Фрунківська, «Арсенал-Київщина» (Біла Церква) та інші. Отож, перемог тобі «Ниво».

Джерело: galsports.com

Вам також може сподобатися