Через брак вакцини тернополянам загрожують небезпечні захворювання

Planovaya-vaktsinatsiya-ot-papillomavirusa-460x297У Тернополі є перебої з окремими вакцинами, зокрема преператами від правця, сказу тощо. Дози цих вакцин у лікарнях тримають на екстрений випадок. Тож тернополяни шукають їх в інших містах чи навіть за кордоном.

Якщо ще кілька років тому тернополяни масово і свідомо відмовлялися від вакцинації дітей, то наразі тенденція змінилась. Більшість батьків все-таки щеплюють малечу від різних захворювань. Однак виникла інша проблема – немає чим, адже загалом у країні є нестача окремих препаратів.

Про те, які небезпечні захворювання загрожують тернополянам через брак вакцини та будуть зміни в календарі щеплень, журналісти поговорили із заступником головного лікаря з поліклінічної роботи Тернопільської міської лікарні Володимиром Кучмою.

Чоловік розповів, в місті залишається проблема із вакциною БЦЖ.

– Загалом вона в місті є, але ми її використовуємо лише для проведення вакцинації в пологовому будинку, – розповідає він. – Для дітей, батьки яких відмовились від проведення щеплення чи були певні протипокази, із початку року вакцини не маємо. Однак невдовзі ми нарешті отримаємо ці препарати і зможемо вакцинувати всіх дітей, які не мають даного щеплення.

В окремих педіатричних відділеннях закінчується і вакцина КПК, яка призначена проти кору, паротиту та краснухи. У зв’язку з тим, що Тернопільська область є в групі ризику можливості виникнення кору, є розпорядження МОЗ проводити рутинну роботу та імунізувати якомога більше дітей від кору.

– Діти до шести років повинні мати обов’язково хоча б одне щеплення КПК, від 6 до 10 – два, – наголошує пан Володимир. – Якщо до шести років дитина до шести років не має жодного щеплення, то ми її вакцинуємо один раз, а через місяць – і другий.

У цьому році на кір у Тернополі вже захворіла одна дитина. Вона відвідувала один із садочків міста, була госпіталізована та проходила стаціонарне лікування. До 4 жовтня в даному дошкільному закладі всі діти, які були в контакті із хворою дитиною, перебувають під пильним наглядом лікарів, пише 20хвилин. Адже інкубаційний період захворювання – 21 день. У решті дитячих закладах міста щодня оглядають малюків, аби мати можливість уже на ранніх стадіях виявити недугу.

Володимир Кучма називає основні симптоми кору. Спочатку, за його словами, картина схожа на просту респіраторну інфекцію – нежить, підвищення температури, червоне горло, кашель. Але навіть при таких ознаках батьки обов’язково повинні звернутися до дільничного педіатра. Адже вже на початку захворювання на яснах можуть з’являтися плямки, за якими і можна розпізнати кір на ранніх стадіях. На четвертий-п’ятий дні з’являється висипання на тілі, яке містить системний характер: спочатку – на голові, потім – на тілі та нижніх кінцівках. У цей період дитина вже є заразною. Оскільки ускладнення від хвороби можуть бути дуже важкими, краще не зволікати.
Джерело: 20хвилин

Вам також може сподобатися