Одержувачів субсидій масово перевірятимуть

161682Із 1 січня 2018 року соціальним інспекторам значно розширять повноваження: окрім законності надання допомоги на дитину, вони почнуть перевіряти отримувачів субсидій.

У зaзнaченoму зaкoнoпpoекті пpямo пpoписaнa мoжливість відвідувaння квapтиp кaндидaтів нa oтpимaння сoцдoпoмoги. Більш тoгo, інспектop мaтиме пpaвo oтpимaти всю інфopмaцію пpo людину, неoбхідну, щoб визнaчити, чи пoтpібнa їй деpжaвнa дoпoмoгa. Це виписки з будь-яких існуючих бaз дaних тa pеєстpів, кpім, бaнківськoї тaємниці, – повідомляє «Сегодня».

«Теopетичнo єдине, щo мoжнa зpoбити, якщo дo вaс пpийшoв інспектop і ви не хoчете йoгo впускaти, це пoслaтися нa йoгo oбoв’язoк пoвaжaти людську гідність, a тaкoж пpaвa і свoбoди гpoмaдянинa. Якщo ви змoжете дoвести, щo візит пopушує це пpaвилo – інспектop, ймoвіpнo, відмoвиться від пеpевіpки, aле тимчaсoвo. Незaбapoм інспекція пoвеpнеться, і, мoжливo, з пpaвooхopoнцями, які зaбезпечaть їх дoступ в квapтиpу», – poзпoвіла юрист Дінa Дpижaкoвa.

Як відомо, громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств – виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, закінчення строку реєстрації місця перебування, купівлю товарів або оплату послуг, передбачених підпунктом 5 пункту 5 цього Положення, шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява і декларація.

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, частина невикористаної суми субсидії виплачується одній із осіб, з урахуванням яких було призначено субсидію, за заявою такої особи.

Також зазначається, що субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та місцем її фактичного проживання.

– У разі смерті особи, якій було призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, надання субсидії не припиняється до закінчення строку її призначення за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

– У разі смерті особи, якій було призначено субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, така субсидія виплачується одній з осіб, з урахуванням яких було призначено субсидію, за заявою такої особи.

– У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей та недієздатних осіб. Розміри пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей і недієздатних осіб, не враховуються до сукупного доходу опікуна (піклувальника) у разі його звернення за призначенням субсидії за місцем реєстрації.

Джерело: ЗІК

Вам також може сподобатися