На Тернопільщині восьми тисячам сімей відмовили у субсидіях

subsiУрядовці знову внесли зміни у процедуру призначення субсидій. Крім того, в області продовжено прийом заяв на відшкодування невикористаних субсидій, тобто їх монетизацію.

Восьми тисячам сімей відмовили у субсидіях

1 вересня в області завершився прийом заяв щодо виплати невикористаної частини субсидій. Понад 114 тисячам сімей, а це 84% від загальної кількості тих, хто отримує допомогу, мають монетизувати субсидії на суму майже 75 мільйонів гривень. Про це повідомив заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик.

За його словами, у травні потрібно було перепризначити субсидії понад 218 тисячам сімей. З них понад 8 тисячам із різних причин відмовлено у призначенні субсидій. Ще 33-ом домогосподарствам перерахунок субсидій не здійснили через двомісячну заборгованість.

– Станом на середину вересня 2017 року субсидії на житлово-комунальні послуги отримують понад 219 тисяч домогосподарств в області. Всі підприємства-надавачі послуг, а це 101 підприємство, провели розрахунок невикористаних сум субсидій та надали місцевим управлінням соціального захисту населення інформацію про повернення до бюджету 561 млн. грн. Повністю проведено перерахунок субсидій за серпень поточного року в зв’язку зі зміною соціальних норм на споживання природного газу. Таким чином робота в області щодо перерахунку субсидій триває і виконана майже на 100%, – поінформував Юрій Юрик.

Головні зміни

Основна зміна пов’язана з тим, що при призначенні та перепризначенні субсидій будуть враховуватись доходи громадян за два останні квартали попереднього року, тобто – третій-четвертий квартали. Раніше до уваги бралися доходи за попередні 4 квартали, які передували місяцю звернення.

– А при перерахунку субсидій на опалювальний період буде братися до уваги дохід за перших два квартали поточного року, – повідомив директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

Ще одна суттєва зміна – субсидія не може призначатися одночасно і за місцем реєстрації, і за місцем фактичного проживання.

– Раніше у постанові цього прописано не було. Невдовзі буде створено єдину базу, яка дозволить виявити таких «двійників». До цього часу виходило так, що людина зареєстрована в одному місці й отримала там субсидію. Потім тимчасово переїжджала проживати в інше, укладала угоду на оренду квартири, а на її підставі теж призначалася субсидія. Тоді людина отримувала допомогу  і за місцем реєстрації, і за місцем проживання. Тепер такого бути не може, – зазначив Вадим Боярський.

Водночас у змінах, які плануються, передбачено продовження терміну прийому заяв щодо монетизації субсидій до 1 листопада. До цього терміну можуть подати заяви ті, хто не міг цього зробити раніше виключно з поважних причин. Тим же, хто вчасно подав заяву, кошти прийдуть на картковий рахунок або їх принесе працівник поштового відділення. Спеціалісти кажуть, що підготовчі моменти завершено, тож як тільки кошти надійдуть, їх готові перерахувати. Але коли саме це станеться, наразі не відомо.

Раніше у випадку двомісячної заборгованості субсидія на наступний період не перепризначалася. Прив’язуватись вирішили не до періоду, а до суми коштів.  Тобто причиною відмови у продовженні субсидії може стати заборгованість на суму 20 неоподаткованих мінімумів громадян – 340 грн.

Підтримана, але поки не опублікована урядовцями ще одна зміна. Зокрема, коли справа перебуває у суді, органи соціального захисту можуть призначити субсидію.

– Багато людей не згідні з тими сумами боргів, які виставляють їм підприємства. На це є певні причини – наприклад, невірно подано покази лічильника. Підприємство каже, що споживач боргує, а споживач стверджує, що ні. У такому випадку заявник може подати до суду. До моменту винесення рішення органи соцзахисту зобов’язані нарахувати субсидію, – каже Вадим Боярський.

Обманюють у деклараціях

Протягом 2016 та 2017 років Державна аудиторська служба та її територіальні підрозділи провели 11 ревізій щодо правильності та ефективного використання коштів, призначених для надання допомог. Під час перевірок виявлено порушень на суму 14,7 млн. грн.

– Деякі громадяни несвідомо ставляться до надання правдивих даних про отримані ними доходи, що призводить до незаконного витрачання бюджетних коштів. Найбільше таких порушень встановлено при призначенні субсидій – понад 8 млн. грн. Зокрема, громадяни не повідомляють про придбання рухомого та нерухомого майна, вартість якого становить понад 50 тис. грн. Бувають випадки, що громадяни купують автомобілі за 600 тис. грн., при цьому їм призначають субсидії, – розповів заступник начальника управління Західного офісу Державної аудиторської служби України в Тернопільській області Ганна Шкляр.

Аудитори обіцяють продовжувати ревізії.

– Аудиторська служба має доступ до всіх даних. Кожне придбання автомобілів та майна буде перевірятися. На сьогоднішній день громадянами повернуто понад 8 млн. грн. Залишається ще близько  5 млн. грн. Майже чотири десятки справ знаходяться у судах, – каже Ганна Шкляр.

– У випадку покупки на суму понад 50 тис. грн. громадяни протягом року не можуть претендувати на субсидії. Але є винятки. Наприклад, людина чесно подала у декларації покупку, але після того сталися зміни (хвороба, нещасний випадок чи інші об’єктивні причини). Тоді вона може звернутися на комісію при райдержадміністрації чи виконкомі міст обласного значення і, як виняток, ця субсидія може бути призначена, – повідомив Вадим Боярський.

Джерело: Тижневик “Номер один”

Вам також може сподобатися