Центру “Мати і дитина” подарували апарат, який рятуватиме недоношених діток

dd42b143ca8bdee3515bf8552a21799b81360cdeТернопільскькому обласному пренатальному центрі  “Матиі і дитини” подарували  апарат НЕОПАФФ, який допоможе здійснити перший подих недоношеним малюкам. Це перший такий  апарат у області.

Щороку у відділені інтенсивної терапії проходить лікування біля 250 дітей, з них 80% – це недоношені діти, половина з яких з дуже малою масою тіла та екстримально малою вагою, розповіла завідуюча інтенсивної терапії перинатального центру “Мати і дитина” Нелі  Скубенко. По статистиці у Тернопільській області, серед дітей з вагою до кілограма вижиє більше 50%, від кілограма до півтора – 80%-90%. Стимулювали дихання  новонароджених дітей лікарі  руками, тепер цю роботу буде виконувати апарат.

– Я давно знала за цей апарат, давно знала  за можливості цього апарату і повірте, що ми вишукували різні можливості, щоб його придбати, – каже зав відділенням інтенсивної терапії новонароджених центру “Маи і дитина” Неля Скубенко. – Ми нарешті маємо цей апарат, який дає можливість забезпечити свою основну функцію яку мають зробити усі діти –  це зробити перший подих. Більше це стосується глибоконедоношених діток, тому що розкрити їм легені надзвичайно важко, вони не готові в силу своїх анатомо-фізіологічних особливостей зробити перший вдих. Завдяки цьому апарату дитина може безпечно дихати.

Перинатальний центр отримав апарат завдяки благодійній ініціативі Катерини Садової, яка називається “BDay Vyklyk”. Проект реалізований в рамках фонду Віктора Пінчука “Колиски надіі”.Катерина Садова  розповіла, що така ініціадилася в неї після трасля трагічного випадку. У  близькій їй людині народила дитина на 8 місяці. І катерина з друзями збирали гроші на препарати, які допомагають запустити легені, і ми усією компанією намагалися зібрати гроші на ліки, які мали запустити роботу легенів. На перший препарат вони зібрали кошти. На наступний не встигли, і дитина померла. Після цього в дівчини визрівала ідея збору коштів на придбання апаратів, які допоможуть недоношеним дітям дихати.

– Я заохочувала моїх друзів мені на день народження не дарувати подарунки, а перераховувати гроші на проект “Колиски надії”, – розповіла 20хвилин катерина. – Збираю гроші сама, звісно мені допомагають,  в якийсь момент мене почали підтримувати і зірки, українські дизайнери, це дякувати Богу, в мене є досить велике коло людей, які повірили мені. У нас була історія, коли український дизайнер, коли після закінчення тижня української моди перерахував гроші від продажу всієї нової колекції.

Це вже другий такий апарат,придбаний в рамках проекту, перший був доставлений в пренатальний центр Івано-франківську і попереду ще 14 по всій Україні.

Мама дівчинки, яка народилася на 31 тижні, Федак Марія говорить, що такий подарунок лікарні дуже важливий і допоже у боротьбі за життя глибоко недоношених дітей.

– Дуже багато дітей виживає завдяки таким апаратам, якби їх не було, то вони не мали би шансу на життя, – каже жінка.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися