Хто винуватий…

14_NewUkraine_w_rБагато списів ламають навколо загибелі Іла і наших десантників біля Луганського аеропорту у червні 2014 року. Ось надумав я теж висловитися з цього приводу.
Що маємо сьогодні?
1. Факт загибелі 40 десантників та 9 членів екіпажу транспортного літака Іл-76.
2. Втрачений транспортний літак.
3. Вирок Павлоградського суду генералу Назарову, якій визнаний винним і отримав 7 років.
4. Апеляція генерала Назарова.
Я прикидав по-різному, але все ж таки спробую поскладати Феміді на ваги голі факти, а не емоції та припущення.
Ліва чашка: загинули 49 військових і літак.
Права чашка: згідно вироку суду в усьому винний генерал, котрий прийняв рішення.
Як на мене – немає рівноваги.
А що ж там відбувалося? Ну сідайте, слухайте…
8 квітня в Луганський аеропорт зайшли десантники 80 бригади. Аж ціла рота. І дехто О.Турчинов віддав наказ за будь-яку ціну його утримати.
14 червня в аеропорту було 16 БТР-80, 7 БМД-2, 6 мінометів 120 калібру, 6 одиниць ЗУ-23-2 та декілька ГАЗ-66 і десь 350-370 бійців особового складу. На хвилиночку, літо, +36, води немає.
Аеропорт блокували росіяни силами 104 дшп, 74 омсбр, 136 омсбр, 200 омсбр, 3 обрспп, сепарський батальйон «Заря» і приватна військова компанія Вагнера.
Тобто один легкій батальйон наших воює з чотирма БТГрами, повністю укомплектованими, всім забезпеченими з безперебійною логістикою, бандою «Заря» (клоун, звісно, але місцеві переважно, стежки-доріжки знають), загоном спецназу і відморозками Вагнера (десь із загін, не менше). Кому є натхнення, порахуйте співвідношення сил і засобів.
І ось перед військовим керівником (тобто генералом Назаровим) повстає питання: кинути наших хлопців разом з аеропортом напризволяще, не виконати наказ неостанньої в державі людини, секретаря РНБО, або доставити в аеропорт підкріплення, хавчик, боєприпаси, ліки, ВОДУ та забрати поранених.
Зліва на вагах – 370 життів, справа – 49. Назаров вирішує якомога довше виконувати бойове завдання з утримання Луганського аеропорту. І три літаки погнали на Луганськ. Один сів, один був збитий, третій повернувся. Тобто генерал зробив все можливе для виконання бойового завдання. Але ворог не дозволив виконати завдання повністю. Якщо хто забув, то на війні дві сторони намагаються знищити одна одну. Ну хоча б частково.
Маємо пат: загинув літак і генерал отримав 7 років. Якби літак не полетів, загинули б 350-370 десантників, що утримували аеропорт. Хто б сів доті? Знову генерал, бо керівник, бо не вжив заходів, не забезпечив, не ті рішення приймав.
Що ж творить Павлоградський суд? На думку судді, Назаров винний у!!! недбалому ставленні до служби, скоєному в бойовій обстановці, що спричинило тяжкі наслідки(ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України). Що тут сказати?! Командир, якій намагався врятувати батальйон та продовжити утримувати аеропорт, втратив півроти і літак, таким чином недбало поставився до обов’язків служби?! Афігеть з логіки суду!!!
І ось у цьому місці появляється козирний медіапривід – вперше в історії України цапом-відбувайлом може бути назначений аж цілий генерал! Ату його, дайош!
Тим, хто в темі, немає чого пояснювати (за такою моделлю можна пересаджати по тій самій статті усіх, кому на війні випало прийняти рішення, виконуючи яке хтось загинув).
Тим, хто не в темі: АТО керує Антитерористичний центр при СБУ, якій є начальником генерала Назарова. А де звідти представник на лаві підсудних?! Командир літака також виконував бойову задачу. І не виконав. Смерть – не привід для амністії. Хто аналізував його дії, які призвели, щонайменше, до втрати літака? І головне питання – а хто стріляв по літаку з ЗУшки?! Хтось з СБУ? Генерал Назаров? Командир літака, що розбився? Тричі – ні. А стріляв звичайний сепар. За останньою інфою – боєць приватної військової кампанії Вагнера. Панове! Вбивця літака та усіх, хто там був, – російський найманець!
І ось тут я хочу запитати усіх обличителів, обвинувачувачів, розслідувателів і інших – де кримінальна справа проти вбивці? Проти його роботодавця – пана Вагнера (тобто Дими Уткіна, колишнього російського спецназівця, якій, кажуть, трохи розумом пошкодився та був звільнений з тамтешній армії)? Директора всього цього запоребрикового зоопарку? Є думка засудити ватажків НЗФ Андрія Патрушева й Олександра Гуреєва. Але ж стріляли не вони. Був конкретний гад, якій натиснув на спуск ЗУшки!
А проблема – на поверхні: їх не можна впіймати та посадити на попу рівнесенько в тому самому Павлоградському суді. А Назарова – можна.
Для картиночки – така справа все ж порушена. Розглядається Бабушкінським судом міста Дніпро. Ну як розглядається? Два самовідводи колегії суддів у повному складі. Ну ви зрозуміли…
Замість моралі, висновку та резюме: при всій повазі до родичів та побратимів загиблих десантників, винуватий не Назаров.
Винуваті:
– Путін, що дозволив агресію;
– російські військові начальники, що керували військами навколо Луганського аеропорту у червні 2014 року (довгий список);
– сволота з банди «Заря»;
– Дима Уткін (ЧВК «Вагнер»);
– невідомий мудак, що з ЗУшки поцілив наш літак.
Ось коли ця зграя сяде на лаву підсудних, вважатиму, що ваги Феміди врівноважені.
А генерала треба відпускати. Навіть якщо це багатьом не сподобається. Інакше завтра вас не буде кому захищати, адже командири перестануть ризикувати і «Вагнер» відіжме вашу хату.
Василь Похмурий
Джерело: Фактор Тернопільщини

Вам також може сподобатися