Правомірні процесуальні дії під час затримання обговорили представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та слідчі Тернопільщини

PM658image001Зміни до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, строки затримання та інші важливі питання досудового розслідування  розглянули на правничому семінарі тернопільські слідчі та керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Хондогій.

Під час заходу директор Центру нагадала присутнім норми законодавства, які регламентують захист та дотримання прав громадян, зокрема, згідно постанови Кабінету Міністрів України «Порядок інформування затриманих осіб».

– Відтепер постановою передбачено можливість інформування Регіонального центру Уповноваженим Верховної Ради з прав людини або його регіональними про випадки затримання осіб у разі нездійснення повідомлення про таке затримання, виявленого під час відвідування місць, в яких особи примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу відповідно до закону». – повідомила Ірина Хондогій.

Очільник Центру нагадала працівникам поліції, що згідно кримінально-процесуального законодавства затримання без ухвали слідчого судді, суду уповноваженою на те службовою особою та будь-якою іншою особою допускається при наявності визначених в законі підстав. Також вона наголосила, що уповноваженою службовою особою може бути не лише слідчий, але й орган дізнання, адже Кримінальний процесуальний кодекс України не надає прямих вказівок на те, кого саме слід  вважати уповноваженою службовою особою.

Ірина Хондогій загострила увагу і на проблемі визначення часу затримання особи.

– Строк затримання обчислюється з моменту доправлення особи до органу дізнання чи слідчого, а якщо затримання провадиться згідно постанови – з моменту її фактичного затримання. – уточнила правник. – Фактичний час затримання і час затримання, що вказаний в протоколі затримання (не плутати з часом складання протоколу), можуть сильно різнитись. Підтвердити час фактичного затримання можливо поясненнями свідків, відеозаписами з камер спостереження, протоколами слідчих дій з участю затриманого та тому подібним.

Особливу увагу було приділено нормам кримінального процесуального закону. Керівник Центру наголосила правоохоронцям, що згідно статті 49, слідчі мають залучати захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, виключно у невідкладних випадках: коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе. Директор Центру відмітила як позитив, що проведення окремої процесуальної дії є доволі поодинокими випадками у роботі працівників слідства.
На завершення семінару  Ірина Хондогій побажала усім поліцейським оперативного розкриття злочинів та  законно проводити усі слідчі дії.

Вам також може сподобатися