Квартирні злодії продовжують промишляти на теренах Тернопільщини

Kradizhka-viknoВпродовж минулих трьох діб правоохоронці краю задокументували чотири факти крадіжок з помешкань жителів області. Зловмисники «обчищували» квартири в нічний період за відсутності власників

Крадії потрапляли до середини без проблем: пошкоджували вхідні двері, віджимали металопластикові вікна квартир розташованих на першому поверсі.

Невідомі  майстерно знаходили схованки краян та виносили все дороговартісне. Лише в обласному центрі зловмисники винесли більше 54 000 гривень та чималу кількість ювелірних прикрас.

Ще один факт крадіжки задокументували працівники  Гусятинського відділення поліції. За словами потерпілої, невідомі, побувавши в її будинку, винесли 9400 гривень 400 американських, доларів та 18 ювелірних виробів.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 3 статті 185 ККУ.

Працівники поліції звертаються до краян бути обачними та нагадують про заходи безпеки, аби вберегти себе від рук невідомих.

Як би це дивно не звучало, але приблизно в половині випадків люди самі запрошують до себе квартирних злодіїв. Краянам до вподоби писати в соціальних мережах про відпустки або відрядження, адже роблять все напоказ  – наприклад селфі з далекої країни або з літака. Злодії активні користувачі інтернету та соціальних мереж та завдяки різним постам “ведуть” і стежать та черговою жертвою.

А ще – вміють слухати. Якщо ви їдете в транспорті, ніколи не говоріть по телефону про гроші або дороговартісну покупку. Злодій одразу помітить вас, залишиться тільки “провести” додому.

Професіонали роблять свою чорну справу не кваплячись, попередньо впевнившись, що у вибраній оселі нікого немає і не буде тривалий час.

Наприклад, обчислюють господарів за допомогою “сторожка”- це сірник, втиснутий між дверною коробкою і полотном, або шматок печива під килимком. Злодій встановлює “сторожок”, і якщо його не знаходить через деякий час – то це означає, що в квартиру заходять.

Якщо під час вашої відсутності виявляються сліди жуйки або замазки, що виступають із замків – телефонуйте в поліцію – це можуть бути приготування до злому квартири.

Багато людей недооцінюють значення вхідних дверей, заспокоюючи себе тим, що нема чого брати, а нові двері обійдуться дорого. Злодій з досвідом і відмичками буде шукати квартиру пристойніше, звідки є що взяти. А ось незахищені квартири в більшості випадків братимуть або початківці-злодії, або наркомани, яким потрібно на дозу.

Там, де не допоможуть двері та решітки, вашу оселю захистять пульти централізованого спостереження та державні охоронці. У квартирі чи будинку буде встановлено стандартну систему сигналізації, яка підключається до пульту відділення охорони.

Залишаючи свою квартиру або будинок на декілька днів або тижнів, домовтеся із сусідами, щоб вони наглядали за вашою оселею і регулярно виймали кореспонденцію з вашої поштової скриньки. Попросіть когось із родичів навідуватися до вашого помешкання хоча б декілька разів на тиждень, періодично вмикаючи світло в кімнатах у вечірній час доби.

Якщо ж ви все таки потерпіли від рук невідомих, телефонуйте на лінію «102».

Вам також може сподобатися