28 листопада починається Різдвяний піст

pistРіздвяний піст у 2017 році розпочнеться у вівторок, 28 листопада, та закінчиться в суботу 6 січня. Триває Різдвяний піст 40 днів. Це останній піст у році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового.

Різдвяний піст 2017: що можна їсти

У період Різдвяного посту необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, в деякі дні від риби.

До Дня Святого Миколая постити слід за правилами Петрового посту. Також в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рибу, рослинне масло. В інші дні рослинне масло не дозволено.

Якщо на середу або п’ятницю випаде свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, то можна вживати рибу. Після Дня Святого Миколая і до самого Різдва дозволено їсти рибу в суботу та неділю. У період з 2 по 6 січня піст посилюється, тобто в ці дні Різдвяного посту не можна вживати рибу навіть у суботу та неділю.

Піст має на увазі не тільки обмеження в їжі, але і певний внутрішній настрій, духовне очищення, інакше він перетвориться на дієту. Справжній піст пов’язаний із молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус і пороків, відмовою від розважальних і видовищних заходів.

Хворим людям, вагітним і годуючим жінкам, а також дітям дозволене послаблення посту. Адже піст полягає не в тому, що ми їмо, а в тому, що ми можемо пожертвувати заради віри і Бога, не завдаючи шкоди своєму здоров’ю.

Джерело: 24 канал

Вам також може сподобатися