Вся правда про вітаміни. Кому вони дійсно потрібні, а для кого особливо небезпечні?

959_851-760x400Препарати з вітамінами суперпопулярні. Але кому вони дійсно потрібні, а для кого особливо небезпечні? Які верхні межі споживання вітамінів?

Якщо послухати наших фахівців, то вони радять вітаміни всім і вся. Але наскільки це виправдано? Що думають з цього приводу провідні експерти в зарубіжних країнах? У фахівців Агентства по стандартам харчування Великобританії інша думка. Вони навіть випустили офіційне 360-сторінкове керівництво, над яким кілька років працювала незалежна група експертів по вітамінами та мінералами. Нам такий підхід поки що і не снився. Якщо зовсім коротко, то згідно з цим фоліантом, надмірне захоплення полівітамінними препаратами більшості людей не потрібно, а часто навіть небезпечно. І якщо у людини харчування здорове і збалансоване, то потреби в додаткових вітамінах у неї немає.

Верхня планка

Існує твердження, що вітаміни навіть у великих дозах безпечні. Це не так. Перше, на що звертають увагу експерти в доповіді, це граничні дози для дев’яти вітамінів і мінералів, перевищення яких вже небезпечно (див. Таблицю). У цей список входять вітаміни E і B6, бета-каротин, цинк, мідь, нікель, кремній, бор і селен. Радимо звернути увагу на їх дозування в своїх препаратах (якщо звичайно ви їх приймаєте) – майже всі ці речовини досить часто зустрічаються в складі полівітамінів. Крім того, англійські фахівці рекомендують заборонити застосування мінералу германію, який у свій час представляли як засіб для лікування раку. Він виявився небезпечним для нирок, м’язів і нервових клітин.

Таблиця. Рекомендовані верхні межі безпеки для деяких вітамінів і мінералів

 

Вітамин або мінерал Гранична добова доза
Вітамін B6 10 мг/день
Бета-каротин 7 мг/день
Вітамін E 727 мг/день
Мідь 5 мг/день
Цинк 25 мг/день
Селен 0,2 мг/день
Кремній 1500 мг/день
Нікель 0,16 мг/день
Бор 5,93 мг/день

 

Коли вітаміни потрібні

Група експертів по вітамінам та мінералам зазначає, що додатковий прийом вітамінів і мінералів корисний для наступних груп людей:

Вагітні до 12 тижнів і жінки дітородного віку, які планують вагітність повинні щодня приймати 0,4 міліграма фолієвої кислоти. Це зменшує ризик вроджених дефектів спинного мозку у новонароджених.

Жінки з великими втратами крові в критичні дні можуть приймати препарати заліза, якщо їх призначив лікар.

Для дітей у віці від шести місяців до двох років корисні краплі з вітамінами A, C і D.

Вагітні та деякі літні люди можуть приймати 10 мікрограмів вітаміну D щодня, якщо це рекомендовано лікарем.

Коли вітаміни особливо небезпечні

Ось дві ситуації, коли вітаміни і мінерали можуть бути особливо небезпечними:

Вагітні не повинні приймати вітамін A (ретинол), якщо тільки його не призначив доктор: є взаємозв’язок між дуже високим споживанням ретинолу під час вагітності і деякими вродженими дефектами у дитини. З обережністю вагітні повинні їсти печінку або страви з неї – вони є дуже багатим джерелом ретинолу.

Ні в якому разі не можна приймати в складі препаратів більше 10 міліграмів вітаміну B6 в день. Великі дози потенційно шкідливі, оскільки вони можуть негативно впливати на роботу нервової системи.

Небезпечна дев’ятка

Ось що потрібно знати про дев’ять вітамінів і мінералів, верхні дози яких рекомендують строго обмежувати.

Вітамін В6

Ключовий несприятливий ефект, типовий для вітаміну B6 – невропатія (ураження нервів). Його спостерігали як у людей, які приймали вітамін, так і у лабораторних тварин. Ускладнення зазвичай виникало після високих доз вітаміну В6 / або його тривалого прийому. Як правило, ураження нервової системи проходить після відмови від препаратів з цим вітаміном, але в деяких випадках, які пов’язані з прийманням високих доз, невропатія залишалася назавжди. Зазвичай першими ознаками ураження нервової системи, викликаними вітаміном В6, буває порушення ходи і відчуття оніміння стоп. Потім порушуються чутливість в руках, координація рухів і виникає тремтіння в кінцівках. Знижується чутливість до болю і високої температури.

Бета-каротин

Раніше вважали, що бета-каротин безпечний, і його єдиним ускладненням при передозуванні було лише пожовтіння шкіри. Але було виявлено, що бета-каротин на 18-28% збільшував вірогідність розвитку раку легенів у курців. «Механізм такої дії невідомий, – пишуть англійські експерти, – але це здається можливим тому, що бета-каротин має стимулюючу дію на деякі пухлини». Іронія долі полягала в тому, що його рекламували і продовжують рекламувати як профілактичний засіб проти раку. Так само було виявлено, що бета-каротин збільшує ризик раку легенів у тих, хто раніше контактував з азбестом, і повторного інфаркту міокарда у тих, хто його переніс в минулому. Як попереджають англійські експерти, в першу чергу повинні обережно ставиться до прийому бета-каротину курці, любителі алкоголю, пацієнти після інфаркту і ті, хто раніше працював з азбестом.

Вітамін Е

Є повідомлення про те, що дуже високі дози вітаміну E викликають головний біль, втому, шлунково-кишкові розлади, двоїння в очах і слабкість м’язів. Вітамін Е може так само заважати дії інших вітамінів, розчинних у жирах – А, D, К і бета-каротину. У курців, які приймали вітамін Е, частіше зустрічалися смертельні випадки від крововиливу в мозок. Дослідження ці були проведені дуже серйозно, і медики мало сумніваються в їх об’єктивності. Тим більше, що вітамін Е може знижувати згортання крові, і тим самим збільшувати ризик інсульту. У сердечників вітамін Е частіше викликав нові проблеми з серцем. А зараз увага: до цього часу цей вітамін часто рекомендують сердечникам для профілактики.

Мідь

Головний побічний ефект, пов’язаний з надмірним споживанням міді – розлади травної системи. Є й інші токсичні ефекти цього металу, але вони отримані при споживанні дуже великих доз, і тому при застосуванні таблеток малоймовірні.

Цинк

Препарати з цинком нерідко викликають спазми в животі і нудоту. Найчастіше це буває, коли їх приймають натщесерце або з невеликою кількістю їжі. У великих кількостях цинк перешкоджає засвоєнню міді, і викликає її дефіцит. Все це веде до збільшення холестерину в крові і, отже, до проблем із серцем. Крім того, залізо і цинк негативно впливають на засвоєння один одного. Це може сприяти розвитку анемій.

Селен

У селена є чимало токсичних ефектів. Першими ознаками хронічної інтоксикації селеном бувають ураження волосся і нігтів. Часто це супроводжується негативним впливом на нервову систему і багато біохімічних реакцій в організмі. Негативну дію зазвичай пов’язують з надходженням всього 0,85 мг селену в день. Прийом 0,3 мг селену на добу протягом короткого періоду часу зазвичай не призводить до його побічних ефектів. Крім того, сульфід селену є канцерогеном, але інші сполуки селену такою властивістю не володіють. Тому, подивіться в якій формі селен включений в ваші улюблені полівітаміни. Є дані про негативний вплив селену на репродуктивну систему у деяких тварин. У людини подібні ефекти вивчені недостатньо.

Кремній

Даних про токсичність кремнію для людини при прийомі всередину мало, однак, у тварин він нерідко викликав затримку в рості і змінював зміст багатьох мінералів в крові. Кварц, що є однією з форм кремнію, має канцерогенну дію при його вдиханні. Але це не відноситься до прийому кремнію всередину.

Нікель

Відомо про канцерогенну дію нікелю при його вдиханні. Чи є такий ефект при його надходженні всередину в складі продуктів і препаратів? Достатніх даних з цього питання поки що немає. У тварин, які приймали нікель, частіше зустрічалися випадки мертвонародження або народжувалося потомство з низькою вагою. Добре відомо, що нікель здатний викликати алергію. Зазвичай це буває при контакті шкіри з цією речовиною. Але схоже, що і концентрації нікелю в продуктах і препаратах теж достатні для розвитку алергічних реакцій. І звичайно, нікель в харчуванні підсилює алергію, яка виникла через контакт шкіри з ним.

Бор

У дослідженнях у тварин (щури, миші і собаки) бор негативно впливав на репродуктивну систему у чоловічих і жіночих особин, викликав пороки розвитку ембріонів. Незважаючи на те, що у людей ці ефекти не виявлені, вчені їх не виключають при великих дозах бору. Справа в тому, що випробування у людини проводилися з дозами набагато меншими, ніж у тварин. Так що бути обережними з цим елементом не зайве. Крім того, в дослідженні добровольців було продемонстровано, що 10 мг бору в день, що приймається протягом 4 тижнів, достатні для того, щоб істотно збільшити вміст жіночих гормонів в крові чоловіків. Все це дійсно може впливати на репродуктивну систему. І до речі, можливо з цим пов’язаний деякий перекіс в народженні дітей – у робітників, що контактують з бором на виробництві, частіше народжуються дівчатка.

Бережіть себе і будьте здорові!

За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і Факти»

Вам також може сподобатися