Як лікувати ГРВІ: 10 правил від лікаря Комаровського

147332749057d13182509b6Лікар Євген Комаровський стверджує: головне – не розводити паніку, а дотримуватися грамотної стратегії профілактики та лікування ГРВІ та грипу, незалежно від того свинячий, пташиний або якийсь ще. Лікар нагадує, що всі ці віруси передаються повітряно-крапельним шляхом і вражають органи дихання, а значить і підхід до них один і той же.

Як захистити себе від хвороби?
Оскільки віруси передаються тільки повітряно-крапельним шляхом від людини до людини, чим менше контактів, тим нижча ймовірність захворіти. Зовсім уникнути контакту з людьми ми не можемо, але постаратися їх мінімізувати – в наших силах. У грипозний час намагайтеся уникати масових заходів, а замість того, щоб штовхатися в задушливому транспорті, якщо їхати вам недалеко, пройдіться пішки по свіжому повітрю.

Маска для хворих, а не для здорових. Ходити по вулиці в марлевій пов’язці немає сенсу (хіба що надіти її при вході в громадський транспорт або супермаркет). А ось надіти її на хворого, щоб він не заразив інших членів сім’ї цілком розумно. Вона зупинить крапельки слини, багаті вірусом.

Руки хворого – джерело хвороби не менше значне, ніж рот і ніс. Тому на час відмовтеся від рукостискань і користуйтеся кредитними картками замість паперових грошей.

Вчіться самі і вчіть дітей при відсутності носової хустки кашляти і чхати в лікоть, а не в долоньку.

Частіше мийте руки, використовуйте вологі серветки і дезінфікуючі засоби.

Частіше гуляйте на свіжому повітрі. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально. Вірусні частинки годинами зберігають свою активність в сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому і рухомому.

Обов’язково регулярно провітрюйте приміщення. Оптимальні параметри повітря в приміщенні – температура близько 20° С, вологість 50-70%. Обов’язкове часте й інтенсивне наскрізне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалювання сушить повітря. Контролюйте вологість. Мийте підлогу. Включайте зволожувачі повітря. Настійно вимагайте зволоження повітря і провітрювання приміщень у дитячих колективах.

Слідкуйте за станом слизових оболонок. Якщо вони пересихають, робота місцевого імунітету порушується, віруси з легкістю долають захисний бар’єр, і людина захворює. Головний ворог місцевого імунітету – сухе повітря, а також ліки, здатні висушувати слизові оболонки (наприклад, димедрол, супрастин, тавегіл, і багато інших).

Зволожуйте слизові оболонки. Для цього можна приготувати розчин: 1 чайна ложка звичайної кухонної солі на 1 літр кип’яченої води. Заливаєте в будь-який флакон (наприклад, з-під судинозвужувальних крапель) і регулярно впорскується в ніс (чим сухіше, тим більше людей навколо – тим частіше, хоч кожні 10 хвилин). Для тієї ж мети можна купити в аптеці фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи (наприклад, зола, аква маріс, хюмер, маример, носоль тощо).

Також лікар нагадує: доведених медикаментозних методів профілактики грипу та ГРВІ не існує і найкращим способом не захворіти як і раніше залишаються гігієна, загартовування і правильне харчування.

А як лікувати? Лікар Комаровський нагадує, що грип та ГРВІ не вимагають якогось особливого лікування і немає сенсу труїтися самим і труїти дітей ліками, особливо антибіотиками, які абсолютно не ефективні проти вірусів. Щоб швидко одужати і уникнути ускладнень досить дотримуватися простих правил:

У кімнаті повинно бути прохолодно (не більше 20 градусів) і волого (50-70%). Краще тепло одягнутися, ніж сидіти в духоті.

Використовуйте зволожувачі повітря, частіше мийте і протирайте підлогу та інші поверхні в приміщенні.

Пийте багато рідини. Це можуть бути морси, компоти, трав’яні чаї (в які можна додати сухофрукти або дрібно нарізане яблуко), а також готові розчини для відновлення гідробалансу в організмі (наприклад, регідрон, хумана, електроліт і т. Д.)

Зволожуйте слизову сольовими розчинами.

Протиалергічні засоби не мають до ГРВІ та грипу ніякого відношення.

Якщо є необхідність збити дитині температуру використовуйте тільки парацетамол або ібупрофен , всі інші засоби небезпечні.

При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) ніякі відхаркувальні засоби не потрібні – вони тільки підсилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) вимагають обов’язкового відвідування лікаря. Тому самостійно ніяких «лазолванів-мукалтинів» і т.п.

Всі інтерферони для місцевого застосування – ліки з недоведеною ефективністю або «ліки» з доведеною неефективністю.

Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.

Також лікар переконливо просить батьків не вдаватися до так званих народних методів лікування, називаючи їх «відволікаючими методами» і «батьківським сaдизмом». Він стверджує, що всілякі банки, гірчичники, припарки і ванночки для ніг – абсолютно неефективні, а є лише «психотерапією для батьків, яким потрібно, щось робити для лікування дитини».

Ситуації, коли потрібно звертатися до лікаря

Відсутність поліпшень на четвертий день хвороби;
підвищена температура тіла на сьомий день хвороби;
погіршення після поліпшення;
виражена тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
поява: блідості шкіри; спраги, задишки, інтенсивного болю, гнійних виділень;
посилення кашлю, зниження його продуктивності; глибокий вдих призводить до нападу кашлю;
при підвищенні температури тіла не допомагають, практично не допомагають або дуже ненадовго допомагають парацетамол та ібупрофен.

Коли лікар потрібен обов’язково і терміново

втрата свідомості;
судоми;
ознаки дихальної недостатності (утруднене дихання, задишка, відчуття нестачі повітря);
інтенсивний біль де завгодно;
навіть помірний біль в горлі за відсутності нежиті;
навіть помірний головний біль у поєднанні з блювотою;
набряклість шиї;
висип, який не зникає при натисканні на нього;
температура тіла вище 39° С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після застосування жарознижуючих засобів;
будь-яке підвищення температури тіла в поєднанні з ознобом і блідістю шкіри.

Джерело: Особлива

Вам також може сподобатися