На Тернопільщині діє виставка різдвяних шопок

ad3951e329a2859a8f29c0e538805474_XLВиставка традиційних народних атрибутів зимових свят – різдвяних шопок експонується у Збаразькому замку.

«Цьогоріч в одному із казематних приміщень розмістилася виставка шопок, виготовлених талановитими дітьми у минулі роки, які створюють чудовий казковий настрій», – розповіли у Національному заповіднику «Замки Тернопілля».

Долучитися до розширення виставки можуть всі охочі, принісши в експозицію свою шопку , яку побачать чисельні туристи з України і Європи.

Шопка – різновид вертепу, переважно макет, що зображає віфлеємську стайню, в ніч Різдва Христового . Може бути виконана в мініатюрі, так і у великих розмірах. Вона нагадує хатину або ж скриню, традиційно їх роблять дерев’яними, зверху солом’яний дах, а в середині застелене сіно Обов’язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та Святого Йосипа. Залежно від варіацій, в ній можуть бути також пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі.

За легендою, традиція встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Азіссізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо 1223 року в Італії.

Джерело: Тернополяни

Вам також може сподобатися