Українці проїдають 50% своїх доходів, – експерт

produktМіністерство охорони здоров’я запропонувало українцям зменшити добовий раціон. Проте він у нас вже давно найменший не лише серед європейських країн, а й серед країн СНД.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13:00-15:00 та 17:00-19:00 на телеканалі ZIK) заявив генеральний директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Я хотів би показати, які продукти в цьому році були лідерами за зростанням цін. За цей рік найбільше подорожчала саме м’ясна корзина та овочі. Сало як в абсолютному, так і у відносному вимірі цього року рекордно подорожчало – на 68% або ж на 28 гривень», – зауважив Олексій Дорошенко.

Що ж до, наприклад, свинини, то, за його словами, вона подорожчала на 37% або на 27 гривень за кілограм.

«Я б хотів відмітити, що у нас ті норми добового раціону, які на сьогоднішній день діють, є найнижчими не лише серед країн Європи, але й навіть в країнах пострадянського простору. Продуктова корзина у нас дуже схожа до інших країн СНД, але єдиний продукт, який ми їмо більше, ніж наші сусіди, – це солодке», – наголосив генеральний директор української Асоціації постачальників торговельних мереж.

Він зазначив, що українці ніколи не відмовляються від солодкого, і у нас близько 20% перевищення раціону – це кондитерські вироби.

«Всього іншого ми вживаємо значно менше – і овочів, і фруктів, і м’яса. Тому коли ми зараз говоримо про те, що нам потрібно їх вживання ще вкоротити, виникає певний дисонанс. Адже як ми можемо скорочувати норми споживання, якщо вони у нас і без цього найнижчі», – заявив експерт.

Тому він наголосив, що лінія МОЗ – це важливо, але вона ніяк не відповідає розрахункам мінімальної продуктової корзини з середньою зарплатою та соціальним виплатам.

«Переважно наша культура харчування пов’язана з нашим життям. Ми, мабуть, так само змістили б наш раціон зі сторони яловичини в сторону червоної риби, зі свинини в червону ікру, але, на жаль, ми не можемо собі цього дозволити. Дані за цей рік показують, що на продукти харчування тратять 41% своїх доходів. Разом із усіма напоями ця сума збільшується приблизно до 50%, тобто половину своїх доходів українці проїдають», – підкреслив постачальник.

Джерело: ЗІК

Вам також може сподобатися