Home Події

Чи можна смажити на оливковій олії?

53a2f28c2ccc5fefde07951864e2ed62Оливкову олію в кулінарії знаходиться на лідируючих позиціях. Оду йому співають і кухаря і дієтологи, про його користь написано чимало статей, знято телевізійних програм. Після всієї цієї інформації хочеться впритул зайнятися культурою свого живлення і повністю перейти на оливкову олію. Але тут постає питання : а чи можна смажити на оливковій олії або воно призначене тільки для заправки салатів, приготування страв, що не потребують термічної обробки?

На цю тему ведуться палкі суперечки, хтось стверджує, що оливкова мало треба застосовувати тільки в холодному режимі, так як при смаженні вона стає канцерогенною і шкідливим продуктом. Інші доводять, що нічого подібного, оливкова олія дуже добре підходить для приготування смажених страв і зовсім не перетворюється в щось отруйне.

насправді праві чи не праві обидві сторони, точніше : є оливкова олія, яка підходить для смаження, а є таке, яким можна тільки заправляти салати. Залишається лише правильно підібрати вид масла для тієї чи іншої мети.
Яке оливкову олію можна використовувати для смаження

Отже, якщо перед вами стоїть пляшка оливкової олії з написом Extra Virgin, значить, ви є володарем самого корисного варіанти. Це вищий сорт, масло прямого або холодного віджиму. Воно є найкориснішим для організму людини, і використовувати його для смаження просто негуманно. До того ж воно справді не підходить, оскільки починає диміти і коптити навіть при відносно низькій для приготування на плиті температурі.

В оливковій олії категорії Virgin міститься трохи менше корисних кислот та інших компонентів, ніж у Extra Virgin. Олію одержують тим же холодним віджиманням, тільки трохи більш спрощеним. Для смаження цей вид олії також не підходить, оскільки в ньому ще багато речовин, нестійких до високих температур. Якщо ви спробуєте щось на ньому посмажити, то задымите всю кухню і вам ще довго доведеться провітрювати квартиру. Використовуйте це масло для приготування холодних страв, овочевих салатів.

Наступним йде оливкова олія під назвою Olive Oil. Це комбінований і проміжний продукт, який складається з частини якісних олії холодного віджиму Extra Virgin або Virgin і рафінованої оливкової олії, яка йде на щабель нижче. Оливкова олія категорії Olive Oil чудово зберігає смакові якості Virgin, але за складом воно більш бідне, очищене і тому придатне для смаження. Але сказати, що це кращий варіант для підсмажування м’яса або риби не можна.

Оливкова олія, яка підписана Olive Oil (Refined) є повністю очищеним, тобто рафінованим. Його ціна значно нижче всіх сталевих сортів оливкової олії, в ньому немає тієї гами корисних речовин, які присутні в неочищених оліях, зате це вид чудово підходить для смаження.

Щоб не плутатися в написах і сорти масла, просто запам’ятайте: чим зеленіша оливкова олія : тим вище його сорт. Чисто жовте масло є рафінованим, очищеним і на ньому можна смажити все що завгодно : м’ясо, рибу, овочі, млинці.

Джерело: elle.pp.ua

Помітили помилку? Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter

Loading...

Loading...

Без коментарів

Залишити коментар