Про кір та його наслідки говорили медики відомчої лікарні

65Спалахи небезпечних захворювань час від часу виникають в наших умовах. В даному випадку це стосується кору – небезпечної хвороби, яка може становити серйозну небезпеку для здоров’я і навіть життя особливо дорослих людей. Про це на семінарі для лікарів Державної установи “Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Тернопільській області” наголосив професор кафедри інфекційних хвороб Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Василь Копча. Кір, каже медик, типова дитяча хворобі і тому вони переносять її легше. Проте від ускладнень не застрахований ніхто.

– Дорослі переносять кір дуже тяжко, можливі вкрай небезпечні ускладнення. Приєднання бактерійних інфекцій, розвиток енцифаліту, пневмонії та інших тяжких захворювань. А ще з вірусом кору пов’язують ряд повільних інфекцій – фактично невиліковних неврологічних захворювань, від яких люди стають інвалідами на все життя.

Василь Копча стверджує, що альтернативи вакцинації, як методу ефективної профілактики та ефективного запобігання кору немає. Проте і вакцинація – це відповідальний момент і однозначної та чіткої відповіді щодо стовідсоткового щеплення бути не може. На кінець грудня на території Тернопільської області інфекціоністи зареєстрували 102 випадки кору.

– Виникла необхідність спілкування та консультації фахівців обласного рівня, які мають досвід і теоретичний, і практичний по виявленню кору, по діагностиці, по організації методів профілактики., – каже начальник лікарні з полікліннікою Державної установи “Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Тернопільській області” Галина Годько. – Ми більше обслуговуємо доросле населення, але також і членів їхніх сімей – дітей. Самі працівники, які спілкуються з іншими категоріями людей, повинні бути обізнані на сучасному рівні з усіх моментів з питань профілактики та лікування кору.

Медики наголошують, що перші тривожні ознаки небезпечного вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з’являється нежить та кашель, а також підвищується температура. Зволікати не можна. Потрібно одразу звернутися до фахівців.

Вам також може сподобатися