Доки в тернопільських університетах триватимуть канікули

tneuМільйони гривень витрачають тернопільські університети щороку на оплату послуг за опалення. Чи вистачає їм коштів на це, і чи не заплановано для студентів додаткових канікул, розповіли представники вищих навчальних закладів.

Микола Шинкарик, перший проректор ТНЕУ: «На опалення в місяць у нас йде близько двох мільйонів. Йдеться не тільки про приміщення у Тернополі, а й про філіали в інших містах. Якби не вистачало коштів, то уже закрили б корпуси, але не закриваємо, працюємо, не 22 градуси в аудиторіях і кабінетах, а 18-19, у гуртожитках тепліше. Зараз у нас повним ходом йде процес на заочній формі навчання, заїхали заочники і працюють, є п’ятий курс, який готується до захисту магістерських робіт, з 25 січня до 5 лютого відбуватиметься захист магістерських робіт, тобто працюють приблизно 70 державних екзаменаційних комісій. Із 6 лютого заїжджає 5-ий курс або перший курс магістрів-заочників, четвертий курс стаціонару пішов уже на практику. Перший – третій курси стаціонару закінчили до Нового року здачу сесії і з початку березня почнуть новий семестр. Ми склали графік занять упродовж року так, що у студентів немає ніяких відпрацювань по суботах, є по 3-4 пари в день. Такий графік для нас виправданий, ми прийняли його на конференції трудового колективу і дотримуємось вже роки три. Ті, хто хоче бути у гуртожитку під час канікул, можуть там жити, ніхто не забороняє, корпуси не закриті, викладачі працюють. Інтенсивно працюємо з другим курсом магістратури. Зараз немає обов’язкової присутності тільки 1-3 курсів стаціонару. Викладачі мають навантаження на різних курсах, хто хотів пішов у відпустку, хто не хоче відпочивати – працює, абсолютно демократичний режим. Немає ніякого ажіотажу і проблем, все проходить у динамічному режимі.».

Василь Клепчик, проректор з адміністративно-господарської роботи та будівництва ТНТУ: «Технічний університет вчасно розраховується за всі енергоносії та комунальні і планові платежі. Заборгованостей у нас не було і немає. Додаткових канікул не запроваджуємо, навчаємось відповідно до графіку, встановленого ще 5 років тому. У кінці січня-на початку лютого розпочнеться онлайн-дистанційне навчання. Це офіційне, сертифіковане навчання через інтернет, погоджене з Міністерством освіти і науки України. Заняття в аудиторіях розпочнуться 26 лютого. Такий графік ми започаткували ще з 2013 року, і він дає нам позитивні результати.».

Яніна Чайківська, керівник прес-служби ТДМУ: «У нас студенти вийшли на навчання з 15 січня, традиційно у них розпочався другий семестр. Вони навчаються за звичним графіком. На додаткові канікули не будуть іти, оскільки медична галузь потребує грунтовних знань.». У бухгалтерії медичного університету також повідомили, що в місяць на опалення витрачають від 800 тисяч гривень до мільйона.

Володимир Кравець, радник ректора ТНПУ: «Маємо великі запаси міцності і йдемо нормальним ритмом, комунальні послуги сплачуємо вчасно, коштів маємо достатньо. На місяць витрачаємо півтора мільйона гривень на опалення. Коли було тепліше, то зменшували подачу тепла, щоб в аудиторіях не було душно. На кінець 2017 року у нас залишалося 23 мільйони зекономлених коштів, і ми увійшли у цей рік без проблем. Ми ніколи не робили додаткових канікул. Раніше, років 10-12 тому, ми починали навчальний рік із 15 серпня і завершували семестр у листопаді і до лютого шли на канікули. Але ми виконували повністю навчальний план, дистанційного навчання ніякого не робили. Закінчили перший семестр 30 грудня 2017 року і зараз у нас ще канікули, а навчання розпочнеться з 5 лютого, як звично. Продовжувати канікули навіть не думали. Додам, що ні разу ми не відправляли викладачів у відпустку за свій рахунок, ні разу не знімали надбавки до зарплати. І сьогодні колектив працює повноцінно».

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися