На Тернопільщині стрімко зростають ціни на овочі борщового набору

ua_borshНайбільше у ціні додали капуста, морква та буряк.

З минулого тижня в Україні спостерігається подорожчання, здавалось би, елементарних продуктів. Так, для прикладу,  морква подорожчала на третину, а буряк – у півтора раза. Капуста виросла у ціні на 50%. Повільніше дорожчають картопля і цибуля.

А ось офіційні цифри щодо динаміки цін на овочі на гуртових ринках:

-010

І це лише ціни на овочі для пісного борщу. А що вже говорити про м’ясо – що свинина, що курятина щомісяця додають в ціні і, схоже, скоро стануть для пересічних українців не таким вже і доступним продуктом.

За словами експертів, ціни на ті, чи інші види продукції зростають під впливом різних факторів. Наприклад, подорожчання капусти фахівці ринку пов’язують зі стриманими продажами на рівні виробників, хоча запаси в сховищах поки що є достатніми для того, щоб задовольнити наявний внутрішній попит. Але фермери зреагували на позитивний тренд, який намітився на ринку ще тиждень тому і не квапляться реалізовувати запаси, сподіваючись, що ціни в наступні кілька місяців будуть лише зростати.

Зростання цін на моркву та буряк може бути пов’язане із скороченням запасів у сховищах. Особливо це помітно щодо червоних буряків. І виробники, і гуртові компанії вважають, що найближчим часом ситуація з пропозицією українських коренеплодів може лише погіршиться, бо продукція досить погано зберігається і відсоток відходів є більшим, ніж передбачалось на момент закладання в сховища.

Підвищення вартості цибулі та картоплі пов’язують із логістичними проблемами, які стали наслідком погіршення погодних умов. Це дійсно суттєво підігріло попит на всі овочі борщового набору, особливо в центральних та південних регіонах.

Джерело: Тернополяни

Вам також може сподобатися