Фахівці служби зайнятості Тернопільщини допомогли 10 тисячам школярів зробити крок у професійне майбутнє

robotaОбласна служба зайнятості Тернопільщини здійснює активну системну профорієнтаційну роботу з населенням, зокрема з учнівською молоддю, батьками школярів, освітянами, у тому числі в опорних школах. Працівники служби організовують ряд цікавих інтерактивних профорієнтаційних заходів (уроків, семінарів, тренінгів тощо), професіографічні екскурсії на підприємства, квести, акції, Ярмарки професій, Дні відкритих дверей тощо; проводять психодіагностичне тестування на визначення професійних нахилів; консультують з питань вибору майбутнього фаху; у трьох центрах зайнятості області діють клуби для школярів. Повідомив директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук
Мета цих заходів – надання учням необхідної інформації про світ професій, їх класифікацію, сучасні зміни в характері праці; про тенденції розвитку ринку праці; про вимоги професій до людини та співвідношення індивідуальних особливостей з цими вимогами, про правила вибору фаху. Старшокласники вчаться адекватно оцінювати свої професійно-важливі якості, визначати вирішальні моменти у виборі майбутньої трудової діяльності, самостійно аналізувати професії; дізнаються про шляхи здобуття фаху та кроки до професійного росту.
З початку 2018 року фахівці служби зайнятості Тернопільщини під час різних профорієнтаційних заходів надали профорієнтаційні послуги більше 10 тисячам учнів 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області.
Батькам школярів та освітянам працівники центрів зайнятості роз’яснюють як допомогти дітям у виборі професії, на що звернути увагу, які якості розвивати, розповідають про ринок праці та профорієнтаційні послуги служби зайнятості.
З червня по серпень профорієнтатори центрів зайнятості активно проводять виїзні профорієнтаційні заходи у місцях літнього відпочинку дітей. У цікавій інтерактивній формі школярі знайомляться із багатогранним професійним світом, граючись, «створюють» віртуальні міста, будують «ланцюжки професій», відгадують загадки, показують пантоміми, малюють представників різних професій тощо. Водночас, підлітки по-дорослому обговорюють мотиви та фактори, що впливають на вибір фаху, дискутують щодо кар’єрного успіху тощо.
Служба зайнятості активно запроваджує новітні можливості у наданні соціальних послуг. Так, на Інтернет-ресурсі Державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua через сервіс «Електронна черга» будь-який школяр може дистанційно записатися на прийом до фахівця центру зайнятості, аби отримати консультацію, а також відвідати Платформу з профорієнтації та розвитку кар’єри; цьогоріч обласною службою зайнятості запроваджено комплексний профорієнтаційний супровід учнів, починаючи з 8 класу і до закінчення ними школи.
Профорієнтаційна робота має першочергове значення для держави в цілому, адже це дозволяє кожній людині знайти себе на ринку праці України, максимально розкрити свій потенціал, а отже й попередити безробіття, зокрема молодіжне.

Вам також може сподобатися