На околицях Тернопільщини ростуть гігантські чагарники, які містять небезпечну кислоту

lechenie-ozhogov-ot-borshchevikaЦьогоріч у зв’язку з сильним потеплінням рослини-гіганти – борщівники вже починають квітнути на околицях Тернопільщини – обабіч доріг, біля водойм і навіть у деяких парках.

Масивні рослини з суцвіттями парасолькою здалека приваблюють жителів краю своїм височезним виглядом та величиною. Саме в період цвітіння рослини-гіганти виростають до 2 м, а буває, що й до 5 м у висоту, накопичуючи в стеблах, листі та квітках сік iз токсином — фуранокумарин.

Потрапляючи на шкіру, ця речовина в рази підвищує її чутливість до сонячних променів. І коли ультрафіолет контактує з ураженою ділянкою шкіри, та буквально підсмажується — з’являються моторошні болючі пухирі, як при опіках 2-го і навіть 3-го ступеня.

Тернопільські лікарі-дерматологи радять: якщо тілесний контакт з рослиною усе ж відбувся – потрібно негайно добре промити шкіру водою з милом і заховати її від сонця. Шкіру можна змастити протиопіковим кремом. Пухирці потрібно лікувати так само, як і опіки. Якщо пухирі дуже болючі й напружені, їх можна трохи проколоти, щоб випустити частину рідини. Але сам пухирець не варто чіпати — рідина в ньому стерильна і під цією покришкою рана скоріше загоїться.

Найкращий спосіб уберегтися від небезпечної рослини – обходити її усіма можливими шляхами. Також не можна допускати, аби з борщівником контактували ваші домашні улюбленці, які також не застраховані від серйозних опіків.

Варто зазначити, що гігантський красень оселився на території України після Другої світової війни завдяки вождю народів – Сталіну. В 40-х роках авторитарний керманич, нібито за прикладом американських фермерів, наказав вирощувати борщівник як кормову культуру для худоби, адже при мінімальних витратах на вирощування рослина давала максимальну харчову цінність. Борщівник завезли з Сибіру до України, та згодом помітили, що від нього корови стали давати гірке молоко, ще й дослідили, що рослина отруйна. Тому планомірно його вирощувати перестали, а гігант перейшов у розряд бур’яну, котрий скільки не виводь, а він і далі вродиться. Тому борщівник й отримав своє друге народне ім’я — «помста Сталіна».
Джерело: Тернополяни

Вам також може сподобатися