Більше 96% безробітних жителів Тернопільщини після професійного навчання знайшли роботу

robotaДля підвищення конкурентоздатності безробітних на ринку праці та для забезпечення роботодавців кваліфікованими кадрами, фахівці обласної служби зайнятості Тернопільщини організовують професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації.
У січні-липні 2018 року професійне навчання проходили більше тисячі безробітних краян, з них третина – молодь, 19 учасників АТО, 2 переселенця, 32 особи з інвалідністю, 378 осіб з числа молоді до 35 років. Завершили навчання 834 безробітних, з них 96,3% працевлаштовані. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.
З початку року за ваучерами навчається 32 жителі Тернопільщини, старші 45 років зі страховим стажем не менше 15 років, які мають професійно-технічну або вищу освіту. Вони проходять перепідготовку за професіями бджоляр, кухар, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, водій навантажувача, а також за  спеціальностями «Медсестринство», «Автомобільний транспорт», «Харчові технології».
Все популярнішими стають центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, де жителі Тернопільщини можуть навчатися за більш як 300-ма напрямками та професіями як стаціонарно, так і дистанційно (в режимі on-line). Це спеціалізовані заклади освіти європейського рівня для підготовки дорослого населення за професіями сфер будівництва, послуг, промисловості, ІТ-технологій, сільського господарства. Наприклад, у січні-липні ц.р. в Рівненському ЦПТО 14 безробітних краян здобували професії перукаря, кравця, вчилися практичному ВЕБ–дизайну, основам підприємництва; 6 осіб підтвердили результати неформального професійного навчання за професією кухар та отримали відповідні документи про кваліфікацію.
До слова, базою центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості можуть скористатися і роботодавці для професійного навчання чи підвищення кваліфікації своїх працівників на платній основі.
Цьогоріч професійне навчання здійснювалось за 188 професіями та напрямами на базі різних закладів освіти та роботодавців, у т.ч. й безпосередньо на робочих місцях підприємств, установ та організацій. Було організовано стажування, підготовку та перепідготовку; за індивідуальними та груповими навчальними планами і програмами. Найбільший попит мали професії водія транспортних засобів, адміністратора, електрогазозварника, кухаря, продавця продовольчих і непродовольчих товарів, тракториста-машиніста с/г виробництва та ін.
Для швидкої адаптації безробітних до умов конкретного виробництва, трудового колективу та задоволення потреб роботодавців у висококваліфікованих кадрах проводилась робота з підвищення кваліфікації 962 безробітних шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях. Найбільш успішною була співпраця з сільськогосподарськими підприємствами регіону, роботодавцями сфери послуг, закладів торгівлі та громадського харчування.
Головна умова організації обласною службою зайнятості профнавчання – узгодження потреб роботодавця та інтересів шукача роботи, що сприяє якнайшвидшому працевлаштуванню, закріпленню на робочому місці.

Вам також може сподобатися