Управління Держпраці масово перевірить суб’єктів господарювання Тернопільщини

6-1Розпорядженням  КМУ від 05.09.2018 р. № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», уряд доручив Держпраці, ДФСУ, Пенсійному фонду,  Національній поліції, іншим центральним органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування провести до 5 жовтня 2018 року інформаційно-роз’яснювальну кампанію про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, а починаючи з 5 жовтня 2018 року, комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.
Причиною появи цього розпорядження, виходячи з інформації, яка є на урядовому порталі, послужили слова прем’єр-міністра України В. Гройсмана на одній з нарад про непоодинокі випадки як порушення прав працівників, так і неможливості перевірити дотримання законодавства, коли інспекторів просто не допускають на підприємства.
Найбільш проблемними галузями виявилися будівництво, торгівля, охоронні послуги та готельно-ресторанний бізнес.
«Я не прихильник покарання – треба людям пояснити. Будь ласка, оформлюйте працівників. Ми даємо місяць. Але потім на нас не ображайтеся» – сказав Прем’єр-міністр.
Отож, місяць закінчується і працедавцям вже потрібно бути готовими до перевірок Держпраці.  Особлива увага, судячи з озвученого в уряді, буде звернута на суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність в сфері будівництва, торгівлі, охоронних послуг та готельно-ресторанного бізнесу.
Крім того, якщо підприємство чи підприємець мінімізували кількість працюючих або фонд оплати праці і при цьому обсяг і вид діяльності не змінився або й розширився, валовий дохід, використовувані площі сільгоспугідь не зменшилися, кількість ліцензій чи касових апаратів підтверджують припущення, що фактична кількість працюючих більша, ніж задекларована суб’єктом господарювання, працівникам постійно виплачують мінімальну заробітну плату без її періодичного збільшення, велика ймовірність візиту інспекторів Держпраці.
Очевидно, перевіряючих також зацікавлять суб’єкти господарювання, які укладають цивільно-правові договори з працівниками або якщо останні працюють на умовах неповної зайнятості. Як свідчить практика, увагу інспекторів привернуть компанії, які укладають договори про надання послуг чи виконання робіт з фізичними особами-підприємцями. Особливо у випадку, якщо ФОПи тривалий час надають послуги/виконують роботи одному і тому ж замовнику або працюють в приміщенні компанії-замовника або просто в одному приміщенні.
Враховуючи практику перших перевірок, які вже проведені в Україні, інспектори наполегливо перевіряють суб’єктів ІТ-бізнесу, які масово використовують фізичних осіб-підприємців в схемах мінімізації податків, фактично використовуючи їх як найманих працівників.
Здійснювати комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення уряд доручив Державній службі з питань праці, Державній фіскальній службі України, Пенсійному фонду, Нацполіції та органам місцевого самоврядування.
Найширші повноваження в цій сфері, звичайно має Держпраця.
ДФСУ у разі виявлення порушень законодавства про працю повідомлять про це Держпраці.
Пенсійний фонд надає ДФСУ та Держпраці інформацію, що включає дані про страхувальників із підвищеним ступенем ризику, які нараховують заробітну плату нижче від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи, окрім тих, хто у звітності заповнив ознаку – «неповний робочий час», і тих, які почали і закінчили трудові відносини у звітному місяці; у звітному місяці порушили вимоги частини п’ятої статті 8 Закону №2464 щодо розміру ЄСВ; подали повідомлення про прийняття працівника на роботу, але не відобразили дані про нараховану йому заробітну плату за відповідний місяць чи дату закінчення трудових відносин.

Що стосується органів місцевого самоврядування, то з 1 січня 2017 р. вони можуть проводити перевірки на підприємствах, в установах і організаціях будь-якої форми власності, а також перевіряти фізосіб, які використовують працю найманих працівників. Виконавчі органи міських рад міст обласного значення й об’єднаних територіальних громад наділені повноваженнями контролю за дотриманням законодавства про працю і зайнятість населення з можливістю самостійного накладення штрафів за виявлені порушення.
Санкційні повноваження Держпраці досить вражаючі. На юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців органами Держпраці можуть бути накладені фінансові санкції за такі порушення:
1) Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – 111690 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
2) Порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – 11169 грн.
3) Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 37230 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
4) Недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про альтернативну (невійськову) службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, – 37230 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
5) Недопуск до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – 11169 грн.
6) Недопуск до проведення перевірки, якщо перевірка проводиться з питань виявлення таких порушень, як: фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, – 372 300 грн.
7) Порушення інших вимог трудового законодавства – 3723 грн.
Часу на усунення порушень майже не лишилося. Тільки недалекоглядні підприємства чи підприємці закриватимуться на декілька днів. Такий крок навряд чи врятує порушників. Хто попав до переліку буде перевірений. Адже про виконання розпорядження Кабміну потрібно буде з часом звітувати…

Олександр Степанюк

адвокат, кандидат юридичних наук

Вам також може сподобатися