Що варто знати про прилади-розподілювачі теплової енергії

630_360_1541684695-781Особливістю приладів-розподілювачів є те, що вони не працюють поодинці, а виключно як система

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» запроваджує можливість індивідуального обліку для багатоквартирних будинків з вертикальною системою опалення. У Європі це називається heat cost allocator, у нас – прилади-розподілювачі теплової енергії. Що це за прилади? Насамперед, вони допомагають визначити частку споживання теплової енергії конкретним опалювальним приладом в загальному споживанні будинку. Якщо лічильник ставиться на вході в окреме приміщення споживача, то прилади-розподілювачі – це пристрої, що закріплюються на опалювальні прилади. Якщо, наприклад, у квартирі є 5 батарей – то потрібно ставити 5 приладів-розподілювачів. Також обов’язковою умовою для їх встановлення є те, що усі опалювальні прилади мають бути обладнані автоматичними регуляторами температури повітря у приміщенні, а для однотрубних систем опалення додатково – замикаючими або обхідними ділянками.

Особливістю приладів-розподілювачів є те, що вони не працюють поодинці, а виключно як система. Їхні показання використовуються за умови, коли такими приладами оснащено не менш як 50 відсотків опалювальних  приладів у будівлі (крім розташованих у приміщеннях/місцях загального користування багатоквартирних будинків).

Важлива деталь. Прилади-розподілювачі встановлюються у разі їх економічної доцільності, яка визначається безпосередньо власником (співвласниками) будівлі або уповноваженою ними особою. Критерієм оцінки є строк окупності витрат на оснащення будівлі такими приладами і  встановлення системи розподілу обсягів спожитої теплової енергії. Зазначений порядок регламентується Постановою КМУ «Про затвердження Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів — розподілювачів теплової енергії» від 10 жовтня 2018 р. за № 829.

Вибір моделі  приладу-розподілювача теплової енергії залишається за власником (співвласниками) будівлі.

1541684990-495

Рішення співвласників багатоквартирного будинку оформлюється відповідно до вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та надається виконавцеві послуги або іншій визначеній співвласниками особі, що здійснює розподіл обсягів спожитих комунальних послуг.

Інформація щодо обраної співвласниками моделі приладу-розподілювача теплової енергії доводиться до відома власників шляхом письмового повідомлення кожного власника (співвласника) будівлі та у будь-який інший зручний спосіб (електронною поштою тощо), а також розміщується на інформаційних стендах у під’їзді будівлі.

Порядок встановлення приладів-розподілювачів визначений Наказом Мінрегіону «Про затвердження Порядку оснащення окремих приміщень у будівлях вузлами розподільного обліку/приладами-розподілювачами теплової енергії та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку» від 09.08.2018  № 205.

1541684746-259

Після встановлення прилади-розподілювачі приймаються на абонентський облік виконавцем послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги.

Юлія Перчук, керівник Офісу реформ Мінрегіону

Вам також може сподобатися