На Тернопільщині розпочався масовий відстріл вовків

vovkНа Тернопільщині винищують вовків. Цей вид переносить сказ, а відтак загрожує життю та здоров’ю людини й іншим тваринам, – стверджують в управлінні Держпродспоживслужби. Ситуацією стурбовані зоозахисники. Вони переконані, що саме безконтрольне зниження вовчих зграй призводить до того, що вони приходять у села.

Нагадаємо, два тижні тому скажений вовк покусав двох жителів Бучацького району. Відтак у двох населених пунктах цього району – у селах Старі Петликівці та Білявенці ввели карантинні обмеження через сказ. На Тернопільщині, це не перші випадки нападу скажених вовків на людей, – кажуть в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Вовків виявляли у Монастириському, Підгаєцьому, Бережанському, Бучацькому, Шумському районах. Спостереженнями було встановлено, що вовки прибули на Тернопільщину із сусідніх областей. Оскільки популяція вовка в основному зберігається у Івано-Франківській і Рівненській областях. В нашому регіоні популяція вовків раніше активно не розвивалася», – каже головний спеціаліст обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Слюсаревський.

Відтак на Тернопільщині розпочали масовий відстріл вовків. Мисливці винищують не лише поодиноких вовків, а й цілі зграї. Вони переконані, що вовки в нашому регіоні приносять лише шкоду, оскільки загрожують не тільки людині, а й іншим видам тварин. Вовки на Тернопільщині полюють в основному на козулю європейську. Одному вовку на день потрібно близько двох кілограмів м’яса.

Зоозахисники вкрай занепокоєні такою ситуацією. Вони просять “повернутися до вовка обличчям” і застосовувати більш цивілізовані методи.

«Нині в Україні вовк неконтрольовано знищується. На цю тварину не розповсюджується мисливський сезон. Її дозволено відстрілювати у необмеженій кількості. Безконтрольне знищення вовчої зграї і призводить до того, що відбувається так званий сплеск популяції, коли вовки нападають на свійських тварин або приходять у села. Все це тому, що під час полювання вбивають альфа-самців та альфа-самиць. Коли вбивають альфа-особин, тоді починається хаотичне розмноження, вовки підходять близько до населених пунктів і нападають на свійських тварин», – розповідає координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України Наталія Вишневська.

В управлінні Держпродспоживслужби запевняють: зі поширенням сказу серед диких тварин активно борються. Цієї осені по всій території регіону з літаків розкидали вакцину. Саме таким методом вдалося вирішити проблему зі сказом у більшості європейських тварин. За словами експертів, результати цього методу в Україні можуть бути помітними лише через декілька років.

Джерело: Медіатор

Вам також може сподобатися