Зимові канікули: батьки, подбайте про безпеку дітей!

kanikulyРозпочинаються зимові канікули — пора відпочинку, свят та розваг. Але для того, щоб відпочинок пройшов веселим й корисним, необхідно пам’ятати про безпеку неповнолітніх. Працівники поліції закликають батьків провести виховні бесіди та навчити своїх чад елементарних правил правомірної поведінки.

Залишаючи дітей самих вдома, попередьте, які ігри можуть бути небезпечними: сірники, плита, електричні прилади, чи навіть вогні на ялинці.

Зимові канікули є періодом підвищеної дорожньої небезпеки. Переконайтеся, що ваші діти знають основні правила і дорожні знаки. Навіть якщо вулиця, яку треба перейти, вузька і порожня,  привчайте дитину дотримуватись правил  передусім – власним прикладом. Тому застерігайте переходити шлях лише на пішохідних переходах, а перед тим пересвідчитися, що водій авто помітив пішохода і призупиняє рух.  Зимою  – це особливо важливо, адже гальмівний шлях транспортного засобу на слизькій дорозі збільшується у два – три рази. Також застережіть дитину не ходити близько біля краю тротуару, щоб не зачепила машина, яка випадково втратила керування.

Щодо зимових розваг, то кататися на санчатах лижах можна лише якнайдалі від дороги. Ковзани – на безпечній, спеціально обладнаній ковзанці, аж ніяк не на ставку чи іншій водоймі. Поясніть дітям, що крига є дуже підступною, тому ні в якому разі не слід випробовувати її на міцність, ще й без нагляду дорослих!

Випускаючи дитину на прогулянку, не дозволяйте купляти петарди, запалювати бенгальські вогні. Це – небезпечна іграшка, яка може сильно травмувати.

Нагадайте дітям і про спілкування з незнайомцями! Навчіть їх не відчиняти двері невідомим, навіть якщо вони називаються друзями батьків чи далекими родичами. На вулиці не слід давати мобільний невідомим, важливо уникати спілкування з людьми, які просять дати зателефонувати чи допомогти, наприклад, відшукати домашнього улюбленця. Варто також не запрошувати додому малознайомих друзів, якщо вдома немає нікого з дорослих.

Застосувавши всі знання й правила на практиці, канікули пройдуть безпечними для дітей та спокійними для їх батьків.

Вам також може сподобатися