Досвідчені юристи – ключові гравці виборчих перегонів 2019 року

6-1Статистика виборчих перегонів 2019 року засвідчує наступні тенденції: 1) розрив в електоральній підтримці кандидатів і політсил, які реально претендують на пост президента і місця в парламенті невеликий; 2) різницю в декілька відсотків виборчі штаби намагатимуться надолужити скуповуючи голоси виборців; 3) в умовах, коли підтримка кандидатів серед виборців відносно низька, виборчі штаби, щоб зменшити відсотки підтримки опонентів, вдаватимуться до правових диверсій, щоб «знести» результати голосування на окремих дільницях чи округах. Команди юристів застосовуватимуть агресивну тактику щодо конкурентів.
Без сумніву, юристи з досвідом супроводу виборів відіграватимуть ключову роль у штабах і виборчих кампаніях в цілому.
По-перше, виборчі процедури максимально регламентовані законом і відступ від правових норм, загрожує катастрофічними наслідками – скасування реєстрації кандидата, скасування рішення виборчої комісії про визнання кандидата обраним тощо.
По-друге, у виборчій кампанії кандидата, політичної партії бере участь велика кількість суб’єктів, в тому числі довірених осіб, спостерігачів, політтехнологів, які не розбираються в тонкощах виборчого законодавства, яких потрібно не тільки консультувати, але й вчити.
По-третє, під час проведення виборчої кампанії кандидат чи партія вступають в численні правовідносини з приводу надання пов’язаних з виборчою кампанією послуг і виконання робіт, що вимагає їх належного оформлення.
Нарешті, по-четверте, досить часто виборчі кампанії характеризуються напруженістю відносин чи конфліктом між  суб’єктами виборчого процесу, що вимагає проведення ретельного моніторингу правопорушень з боку опонентів і розробки власної юридичної стратегії захисту.
Ціна відсутності юриста в команді чи його недосвідченості надзвичайно висока, тому що одна помилка в документах чи програш справи у суді може покласти край виборчій кампанії політсили або окремого кандидата. Вкладені кошти і зусилля, зрозуміло, пропадуть марно.
Тому штаби чи кандидати, які планують перемагати на виборах, залучають правників з досвідом юридичного супроводу виборчих процесів.
Партії можуть мати власних юристів, в тому числі тих, що обслуговують бізнес партійних лідерів чи функціонерів.
Нам нерідко задають запитання: а коли запрошеним юристам варто починати роботу у виборчій кампанії?
Оптимальний термін для початку роботи контрактного (залученого) юриста – два-три місяці до початку виборчої кампанії. Якщо юриста на вибори запрошувати пізніше, то інтенсивність його роботи з документами зросте значно, а, відтак, зросте і ймовірність помилок.
Крайній термін – місяць до старту виборчої кампанії.
Виходячи з нашого досвіду, переконані, що кваліфіковані юристи повинні супроводжувати і підготовку до виборів, і висування та реєстрацію кандидатів (виборчих списків), і агітаційні та тренінгові заходи, і процес голосування та захисту/оскарження результатів виборів.
Зазначимо, виборче законодавство України являє собою систему правових норм з конституційного, цивільного та кримінального, адміністративного, фінансового та інших галузей права. Тому для юридичного супроводу виборчих кампаній пред’являються високі вимоги до професіоналізму юристів, що працюють в цій галузі. Юристи-універсали – це, як правило, виключення. Таких фахівців знайти важко.
Юристи, що беруть участь у виборчих процесах, дотримуються певної умовної спеціалізації. Залежно від досвіду та функцій, що виконуватимуться, можна виділити:
• «технічних юристів» – стежать за правильним оформленням документів для реєстрації, реєструють списки чи кандидатів, працюють з рахунком кандидата, готовлять і подають звіти до виборчкомів, оформляють договори зі ЗМІ та іншими учасниками виборчого процесу;
• «скаржників» – пишуть скарги і позовні заяви, нападають на опонентів, тримають їх в напрузі і змушують постійно виправдовуватися, вселяють невпевненість. Ці юристи необхідні, щоб знаходити різні порушення у опонентів чи конкурентів;
• «консультантів» – консультують політтехнологів і виборчі штаби, навчають довірених осіб, спостерігачів, членів виборчих комісій, працюють з населенням в громадських приймальнях, беруть участь в гарячих лініях, відповідають на скарги виборців, публікуються в ЗМІ. Це, як правило, досить кваліфіковані юристи, готові до будь-якого питання. Від їх компетентності в роботі з людьми залежить аудиторії виборців;
• «ораторів-представників» – проводять публічні виступи, працюють зі ЗМІ, в судах. Це харизматичні і кваліфіковані фахівці, вони елегантні, відрізняються красномовством, спритні в складних ситуаціях. Вони здатні захопити слухачів, виборчу комісію, суд і корисні для іміджу кандидата;
• «захисників-процесуалістів» – адвокатів, які захищають кандидатів при затриманні, арешті, обшуках, на допитах і інших процесуальних діях. Вони дуже корисні в гострих і кризових ситуаціях, від їх професіоналізму, ефективності захисту залежить результат виборчої кампанії.
Слід згадати і про юристів, які не «світяться» в штабах, а тихо і непомітно вирішують проблеми і поставлені завдання не правовими способами. Це, так звані, «рішали». Знаряддями їх роботи є таємні переговори, шантаж, підкуп, провокації і акції з дискредитації конкурентів. Це дуже досвідчені фахівці, вхожі у владні кабінеті і в суди. Такі юристи дійсно можуть допомогти тоді, коли інші засоби і способи вичерпані і шансів на успіх вже немає.
Виборчий процес це прописані правила і процедури. Їх порушення, без сумніву, буде використане юристами штабів і кандидатів для нейтралізації  порушника чи відволікання його ресурсів для виправдання. Роль юриста у виборчій компанії величезна. Сьогодні юрист важливіший і ефективніший на виборах, ніж іміджмейкери і психологи. Він може бути і політтехнологом і тренером одночасно.
Відсутність системного юридичного супроводу команди на виборах – доказ невиправданої самовпевненості її членів та передвісник поразки у виборчих перегонах. Правові та процесуальні диверсії досвідчених фахівців можуть допомогти або завадити перемозі кандидата.
Досягнення мети на виборах залежить від великої кількості факторів, однак, грамотний юридичний супровід, безумовно, є запорукою успіху виборчої кампанії.

Олександр Степанюк
адвокат, кандидат юридичних наук

Вам також може сподобатися