Відвідування дитячих садків за місцем реєстрації – одна з складових децентралізації

sad_83576Сьогодні практично по всій Україні першочергове право бути зарахованими до навчального закладу мають діти, які зареєстровані на певній території. Йдеться про відвідування і дитячих садків, і шкіл. Такий підхід визначений освітнім законодавством та є однією зі складових процесу децентралізації.

Так само у інших містах

Відповідно до Закону України «Про освіту» міські ради закріплюють за закладами початкової та базової середньої освіти територію обслуговування. На виконання цієї норми виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення «Про організацію обліку дітей дошкільного і шкільного віку та учнів», яким за закладами дошкільної освіти м.Тернополя закріплено території обслуговування.

Пріоритет при зарахуванні в дошкільні навчальні заклади (ДНЗ) дітей тернополян є об’єктивною необхідністю, оскільки, серед іншого, минулого року 500 дітей, які зареєстровані в м.Тернополі, не змогли потрапити в ДНЗ через відсутність вільних місць в садочках. Попри те, що їх відвідують понад 650 дітей з інших населених пунктів.

Подібні рішення прийняли також Харківська міська рада, Ужгородська міська рада, Мукачівська міська рада та багато інших. Адже фінансуються заклади дошкільної освіти лише за рахунок коштів міського бюджету. Відповідно і розрахунок видатків на дошкільну освіту вираховується за кількістю дітей, які зареєстровані у певному населеному пункті.

Міжбюджетні трансферти або батьківська плата

Зважаючи на нові норми законодавства, органи місцевого самоврядування по усій країні приймають відповідні рішення про відвідування дошкільних навчальних закладів дітей або лише за місцем реєстрації, або включають норми про батьківську плату.

Наприклад, в рішенні Луцької міської ради встановлено обмеження при зарахуванні іногородніх дітей в ДНЗ, надавши право першочергового зарахування дітей громади м.Луцька. Подібне рішення прийняте у Львові, але там навчатися у дитсадках можуть лише діти з львівською пропискою, а також у Києві.

Рішення у Тернополі прийняте в межах чинного законодавства

У Тернополі прийняли аналогічне рішення. Відтак, для відвідування дітьми з інших населених пунктів дитсадків міста необхідно:

  • населеним пунктам, у яких зареєстровані діти, але які навчаються у Тернополі, укласти угоду про міжбюджетний трансферт з Тернопільською міською радою. Можливість міжбюджетних трансфертів та батьківської плати передбачена у ст. 78 Закону України «Про освіту», де ідеться, що фінансування дошкільної та позашкільної освіти здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.
  • або ж батькам необхідно уклали договір на отримання освітніх послуг. Стаття 37 Закону України «Про дошкільну освіту» до джерел фінансування комунальних садків відносить кошти батьків.

Окрім того, Тернопільська міська рада забезпечила пільги на отримання послуг у закладах дошкільної освіти, яка надається:

  • дітям-сиротам та дітям, які перебувають під опікою;
  • дітям-інвалідам;
  • дітям громадян, які працюють  в комунальних установах, підприємствах, організаціях Тернопільської міської ради і підприємствах, які обслуговують житловий фонд міста, приватних підприємців, власників приватних підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю, які сплачують податки до бюджету м. Тернополя.

Чотири ОТГ та районна рада уклали договори

Варто зазначити, що між Тернопільською міською радою налагоджено співпрацю (укладено угоди  про міжбюджетний трансферт) з Байковецькою, Великогаївською, Залозецькою, Білецькою об’єднаними територіальними громадами та Тернопільським районом. Це означає, що за понад 400 дітей, які зареєстровані в цих громадах, сплачує кошти їхній орган місцевого самоврядування.

Батьки оплачують за ті дні, коли їх дитина відвідує дитсадок

У інших випадках, коли громада або населений пункт, де зареєстрована дитина, не оплачує за відвідування їхнім жителем навчального закладу Тернополя, то такі договори укладають батьки.

Сплачують батьки за надання послуг у закладах дошкільної освіти наступним чином:

  1. керівником закладу дошкільної освіти  укладається угода з батьками або особами, які їх замінюють, на основі Примірної форми договору про надання освітніх послуг;
  2. плата за надання послуг в закладах дошкільної освіти здійснюється батьками  щомісячно до 10 числа  наступного місяця за отримані послуги в  попередньому місяці;
  3. кошти не нараховуються, якщо дитина не відвідувала дошкільний заклад освіти з поважних причин. Тобто батьки платять лише за фактично відвідані дні.
  4. за умови  укладання угоди про міжбюджетний трансферт між Тернопільською міською радою та територіальною громадою чи органом місцевого самоврядування, батьки надалі не сплачують кошти самостійно, а їх дитина відвідує навчальний заклад – безкоштовно.

Рішення суду не впливає на оплату за відвідування дитсадків

Щодо оплати батьками іногородніх дітей коштів за відвідування дитячих садків Тернополя. Судовим рішенням, який виніс апеляційний адміністративний суд м.Львова, нічого не змінюється, адже:

  1. договори укладаються на основі рішення виконавчого комітету «Про погодження примірної форми договору про надання освітніх послуг». А це рішення не розглядалося у суді.
  2. рішенням суду відновлено дію наказу управління освіти і науки «Про становлення плати в закладах дошкільної освіти за перебування дітей, які не зареєстровані у місті Тернополі». Про визнання нечинним саме цього рішення апеляційний суд відмовив позивачам.
  3. Оплата за надання послуг у закладах дошкільної освіти здійснюється на підставі сесійного рішення №7/14/19 від 24.02.2017 року.

Тому договори, які до цього часу уклали батьки іногородніх дітей, є чинними і підлягають обов’язковому виконанню.

Відповідальність за здобуття освіти дітьми несуть їх батьки

Зауважуємо, що відповідальність за здобуття дітьми дошкільної освіти покладається на їхніх батьків, а дітьми, позбавленими батьківського піклування, – на осіб, які їх замінюють, та на навчальні заклади, де вони утримуються.

Діти можуть здобувати дошкільну освіту за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють:

  • у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності;
  • у структурних підрозділах юридичних осіб приватного і публічного права, у тому числі закладів освіти;
  • у сім’ї – за сімейною (домашньою) формою здобуття дошкільної освіти;
  • за допомогою фізичних осіб, які мають педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, у тому числі які провадять незалежну професійну діяльність;
  • за допомогою фізичних осіб – підприємців, основним видом діяльності яких є освітня діяльність.

Вищезазначене дає розуміння того, що влаштування батьками інших територіальних громад своїх дітей саме до закладів дошкільної освіти м. Тернополя є їхнім вибором з-поміж всіх альтернативних варіантів, що означає  погодження з умовами, які встановлює кожен з варіантів.

Вам також може сподобатися