“Дитина для милостині”: невигадана історія про те, як маленький хлопчик став жебраком

33Дитина для милостині. 5-річного Віктора мама змушувала жебракувати. Хлопчик майже не говорить і боїться, коли його обіймають. Сьогодні ми розкажемо історію маленького рома, який мешкає в одному з тернопільських притулків. Про це у сюжеті Тернопіль1.

Разом з іншими дітьми він старанно виводить пензлем на папері. Розмовляє неохоче, хіба лише ствердно киває головою. Кілька днів тому його привезли до притулку патрульні поліцейські. Хлопчик легко одягнений блукав сам по вулиці. ś березня, в передсвятковий день, до нас подзвонили в двері і ми побачили, що в черговий раз до нас привезли маленького Віктора”, каже директор центру соціально-психологічної реабілітації дітей ТОДА Володимир Завіша.

У лютому до притулку Віктора теж привозили поліцейські. Дитина плакала, намагалася втекти, а за кілька годин за ним прийшла його мати. Розповідала, що не помітила, як дитина загубилася, а сама заробляє на життя збиранням макулатури. “Зважаючи на те, що дитина хотіла до мами, не було реальних підстав (важких підстав) її залишати. Дитині і мамі дали теплі речі. Однак через 10 днів його знову привезли до нас. Він був роздягнений, лише мав одні чобітки, які ми йому дали”, додає Володимир Завіша.

Працівники притулку розповідають, що Віктор при собі мав лише маленьку торбинку з бананом, яблуком та окрайцем хліба. Психологу Наталі Костюк вдалося розговорити малюка. Виявилося, що він просив милостиню. За словами психолога, хлопчик боїться, коли йому ставлять руку на спину чи хочуть обійняти. Це свідчить про те, що дитину били. Зараз він намагається призвичаїтись до життя у притулку. Працівники кажуть, що він одразу потоваришував з дітьми. “На заняттях він працює, долучається до роботи з дітками, але малоактивний”, каже вихователь Оксана Качур.

А от до життя в побуті Віктор зовсім не призвичаєний. Хлопчик не знав елементарних правил гігієни, каже психолог.

На свій вік, 5 років, Віктор заввишки 92 сантиметри і важить лише 12 кілограмів. Це надзвичайно мало. За його розповідями, він жив разом з мамою у лісосмузі, на милостиню, яку давали співчутливі тернополяни. Відтак працівники центру звертаються до усіх мешканців міста. Якщо ви бачите дитину, яка просить милостиню, негайно дзвоніть у поліцію. У такий спосіб дорослі намагаються заробити на дітях, експлуатуючи їх та позбавляючи дитинства. Наразі працівники притулку звернулись до поліції, би ті все таки розшукали маму п’ятирічного Віктора.

Вам також може сподобатися