У Тернополі за участі Прем’єр-Міністр Володимира Гройсмана та міського голови Сергія Надала відбулося засідання Ради регіонального розвитку

rrr-19-03-2019-3У Тернополі відбулося засідання Ради регіонального розвитку, участь в якому взяли Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман, міський голова Тернополя Сергій Надал, інші представники влади, голови об’єднаних територіальних громад та духовенство.

Розпочинаючи захід, керівник Уряду відзначив, що перший етап реформи децентралізації в Україні завершився і він дав нові можливості для розвитку та ефективності місцевого самоврядування, наповнення місцевих бюджетів та створення сильних і згуртованих громад.

Також у своєму виступі Володимир Гройсман наголосив, що Тернопіль успішно наближається до здійснення пріоритетних завдань децентралізації, зокрема – єдине освітнє середовище та надання якісних освітніх послуг, оскільки місто уже досягнуло значних результатів у скороченні черг до дошкільних закладів та збільшенні у них кількості місць.

У свою чергу Сергій Надал відзначив, що одним із ключових понять національної ідеї України є опора на самодостатні українські громади, і саме її реалізацією є політика децентралізації, яку сьогодні впроваджує Уряд.

«На прикладі Тернополя ми можемо побачити, що впровадження децентралізації уже дає свої результати, адже надходження до бюджету міста лише за два роки зросли більш, ніж на 700 млн. грн., а у порівнянні з 2015 роком у 2,5 рази зросла сума капітальних інвестицій, – зазначив Сергій Надал. – У Тернополі спостерігається розвиток малого та середнього бізнесу, оскільки 40 % надходжень до місцевого бюджету – це відрахування малого та середнього бізнесу. За цим показником ми наближаємося до європейських міст, де доля малого та середнього бізнесу у бюджетах складає 50-70 %. Тобто всі економічні показники підтверджують, що децентралізація дає користь. Ми на вірному шляху».

Завершуючи виступ, очільник Тернополя наголосив, що фінансові стосунки між центром та громадами мають бути чіткими і прозорими. І тому треба на державному рівні ухвалити належні законодавчі зміни: врегулювати правила взаємних розрахунків між громадами, усунути правові колізії, зокрема у сфері освіти та охорони здоров’я.

rrr-19-03-2019-2

Вам також може сподобатися