Лілія Шелінгович: «Аби робота не стала тягарем, вибір професії має бути свідомим»

_MVS6285-Що професійний вибір приведе мене на службу в поліцію, я не думала, – ділиться спогадами старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Тернопільській області Лілія Шелінгович. – Знала, що хочу займатися юриспруденцією, а що при тому доведеться ще й форму носити… Та коли після закінчення школи вступила на слідчий факультет Львівського державного університету внутрішніх справ, збагнула – це для мене.

Курсантське життя припало до душі старанній студентці. Вона зрозуміла, що це дисциплінує, вимагає більшої відповідальності – і з цікавістю занурилася у навчання. Результат – на відмінно складені сесії, державні іспити і диплом з відзнакою.

Шукати легких шляхів дівчина не стала. Посада слідчого в тоді Тернопільському міському відділі міліції лише зміцнила впевненість, що вибрана нею професія – вірна. Часто без вихідних і святкових, понаднормовий робочий день – та юна дівчина стійко переносила тягарі служби.

-Разом зі мною на службу в міськвідділ прийшло дев’ятеро випускників. За рік нас залишилося п’ятеро, – розповідає Лілія Шелінгович.- Скажу відверто, було нелегко, але жодного разу я не пошкодувала про свій вибір- робота мені подобалася.

Дівчина із захопленням практикувала новий для себе напрямок – розслідування економічних злочинів, а за декілька місяців довелося переучувати весь університетський курс кримінально-процесуального права, адже набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України.

Першими наставниками вчорашньої курсантки були, зі слів Лілії, Любов Новосад та Ірина Пиняга.

-В той час ці дівчата очолювали відділення слідчого відділу міської міліції, яке займалося розслідуванням злочинів економічного спрямування, – розповідає капітан поліції. – Для мене це було своєрідним кар’єрним стимулом, адже наочно бачила, що і жінки можуть ефективно працювати на керівних посадах.

На початку 2015 року після майже трьох років служби в міськвідділі поліції Лілія Шелінгович була призначена на посаду в обласне слідче управління. Підрозділу, що займається розслідуванням злочинів у сфері економіки, не полишила. Каже, зараз чималу частку кримінальних проваджень складають корупційні справи.

-За час службової діяльності розслідувала сотні кримінальних проваджень. Та вражають ті, де підозрюваними проходять молоді люди. Не можу збагнути, як можна занапастити своє життя навіть заради великих грошей. Пригадую справу чоловіка, якого засудили до п’яти років позбавлення волі за привласнення коштів у великих розмірах. Молодик мав залежність від комп’ютерних ігор, і щоб постійно робити ставки – обкрадав ювелірну крамницю, де працював. У результаті привласнив золотих виробів на майже півмільйона гривень.

Робота формує людину. Посада слідчого – це більше, ніж просто поліцейський. Бо саме слідчих називають елітою поліції. Лілія Шелінгович ніколи не задумувалася над такими професійними «перевагами», але на запитання, які риси мають бути притаманні людям, котрі займаються розслідуванням, впевнено відповіла: «Активність, аналітичність мислення, здатність до адаптації, рішучість, дисциплінованість, дипломатичність, здатність реалізувати поставлені цілі, почуття власної гідності, відповідальність, незаангажованість, постійне вдосконалення своїх знань». Навчитися усьому цьому – неможливо, Це має бути невід’ємною складовою людини, її характеру. Добре, коли молоді вміють розібратися в собі і зробити правильний вибір.

Вам також може сподобатися