Архикатедральний собор в Тернополі отримає нове “обличчя”

41189_1Архикатедральний собор – одна із візитівок Тернополя. Сюди приходять не лише віряни на богослужіння. А й приїжджають туристи з інших міст і навіть за кордону. Торік тут запрацював музей у підземеллі та оглядовий майданчик на південній вежі храму. Однак це лише один із етапів реконструкції церкви. Наступний планують розпочати цього року. Передає канал Тернопіль1.

Цього документу ніхто ще не бачив. Знімальна група Тернопіль1 першою побачила копію паспорта фасадів архикатедрального собору. Його показує в.о адміністратора архикатерального собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці о. Орест Павліський.

Про реставрацію собору говорять вже 5 рік. Торік, у квітні, розпочався один із перших етапів реставрації церкви. Тепер нагальна потреба – зробити нове покриття. Бляху та дерев’яні балки знищив час і їх якнайшвидше треба замінити. На спільній нараді священнослужителів, істориків, архітекторів та представників міської влади, було вирішено реставрувати дах та фасад будівлі.

“Паспорт фасадів, який ми маємо підписаний в Міністерстві, прийняли рішення на відновлення первинного, одного з найкращих виглядів катедрального собору, який буде мати в собі вже оглядовий майданчик. Відповідно змінено висоту і форму веж”, додає о.Орест Павліський.

Щоб дістатися до вежі, треба здолати 88 кам’яних сходинок. Опинившись на верхньому оглядовому майданчику можна буде побачити, як виглядає Тернопіль з висоти 22 метрів. На стінах вежі – фотографії старого Тернополя. На них зображений собор у різні часи. Отець Віталій Козак достеменно вивчав історію храму і навіть написав власну книгу.

“Два найбільших руйнування храму відбулося в 1939 році, коли відбувся перший прихід радянських військ у Галичину”, розповідає вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о.Віталій Козак.

Дозвільні документи на початок реставраційних робіт зараз знаходяться на погодженні у Міністерстві культури України. Коли буде остаточне підтвердження, у катедральному соборі запрацюють архітектори.

Оксана Смільська, Оксана Задорожна, Володимир Сосна, Тернопіль1

Вам також може сподобатися