Розширили межі природного національного парку «Дністровський каньйон»

0fe165e00a335bc9c7afff435e5276ba_10_prirodnykh_chudes_ukrainy_03900 гектарів, на які збільшилася територія національного природного парку «Дністровський каньйон», дозволять не тільки розширити його територію, а й вирішити цілу низку проблем, в тому числі, й екологічного характеру. На цьому наголосив голова ТОДА Степан Барна під час брифінгу, на якому акцентував на важливості підписання Указу Президента України Петра Порошенка «Про зміну меж національного природного парку «Дністровський каньйон».

«Перспективи розвитку каньйону очевидні. Адже ці ландшафтні території належать до так званої «смарагдової мережі» Європи. А це унікальні червонокнижні різновиди флори та фауни. Наша стратегія зробити все для того, щоб вони були збережені для майбутніх надбань і поколінь», – зазначив голова облдержадміністрації.

Загалом межі природного парку «Дністровський каньйон» на Тернопільщині складають майже 13 тис. га. Розширюючи на 900 га площу каньйону передбачено, що 700 га буде під охороною, а 200 – в інших користувачів, які матимуть змогу розвивати інфраструктуру для рекреаційного освоєння цієї території.

«Ми закликаємо бізнес працювати над реалізацією туристичних проектів, які будуть розвивати туристичну інфраструктуру на Дністрі. Такі проекти ми заохочуватимемо та підтримуватимемо. Гадаю, це добрий крок, який дасть результат для всієї області. Нарешті також вирішиться проблематика, довкола якої велися дискусії щодо забудови річки та знищення флори і фауни. Бо ми навпаки розширяємо території заповідників, збільшуємо території парків та створюємо умови для розвитку природи», – пояснив Степан Барна.

Водночас, він звернувся до жителів Тернопільщини, особливо тих районів, які межують з річкою Дністер – Монастириського, Бучацького, Заліщицького та Борщівського, долучитися до акції «За чистий Дністер» та впорядкувати узбіччя Дністра, почистити береги тощо.

Довідково,
Починаючи з 2015 року вийшла низка указів Президента України Петра Порошенка про збільшення площ заповідних парків в області, а саме:
* «Про збільшення території об’єкта природно-заповідного фонду печера «Опільська» Бережанського району» на 20 га;
* збільшення території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Волощина» Бережанського району на 42 га;
* збільшення території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Під конем» Підгаєцького району на 13 га;
* збільшення території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Товтровий степ» на 123 га;
* збільшення території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Жолоби» Бережанського району на 60 га,
* а також збільшення території Дністровського каньйону на понад 900 га.

Вам також може сподобатися