Надзвичайники попереджають про змій та інші небезпеки відпочинку на природі

snakeВід початку літа “вилазок” людей на природу почали з’являтися повідомлення про укуси змій, про небезпечні рослини та отруйні комахи.

Медики заспокоюють: панікувати не варто, не все так погано у нас з природними неприємними сюрпризами. Так, дійсно, варто дотримуватися елементарних правил і не лізти у місця, де росте, до прикладу, отруйний борщівник. У іншому випадку можна отримати опіки і лікування буде відповідне – для відновлення шкіри.

Подекуди у соцмережах попереджають і про небезпечних, навіть токсичних комах. Тут фахівці також просять не перебільшувати: ще не було випадку, аби від укусу комах в області хтось сильно постраждав.

А тим часом, рятувальники нагадують про основні правила, якщо все ж не пощастило, і зустріч з плазуном не пройшла мирно. У випадку укусу гадюки, треба постаратися якомога швидше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення губ або порожнини рота.

Необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, варто давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води. Для введення протиортути потерпілого треба транспортувати до медичного закладу.

Аби вберегтися від укусів змій, насамперед людині треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зубів. Це високі черевики з грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття. Не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж. І дуже уважно треба обстежити місця, де влаштовуєте пікніки і привали. У більшості випадків змії втечуть самі.

Тож фахівці, насамперед, радять не панікувати – не такі страшні змії, як їх малюють. Дотримуючись елементарних правил бепеки і, у разі потреби, застосувавши навики першої медичної допоми, усіляки небезпеки і неприємні наслідки нікому не загрожують.

Таку ж інформацію про небезпеку подорожей у ліс, та на природу підготували рятувальники обласного управління ДСНС.
За інформацією надзвичайників на природі жителів краю можуть підстерігати плазуни.

Та якщо знати елементарні правила, то можна уникнути і зустрічі зі зміями і тим паче укусу.

Найперше змії самі по собі дуже лякливі. Тому якщо заходячи у хащі по гриби, чи по ягоди, провести палкою по верхівці кущів, то змії самі відповзуть у безпечне місце, де немає людей.

По-друге, змія ніколи не нападе, якщо її не займати першим, і якщо немає небезпеки для її життя.

Варто також вчитися розхрізняти отруйних та неотруйних плазунів.

В отруйних змій голова зазвичай трикутної форми.

Якщо все ж таки так склалося, що на вас чи на когось з ваших рідних та близьких напала змія, то варто найперше відсмоктати отруту, накласти стискуючу пов’язку вищу рани укусу та терміново звернутися за допомогою у лікарню.

Якщо потрібна буде протиотрута, то її введуть лікарі, якщо ж ні, то просто дадуть необхідні препарати для втамування болю , нудоти чи жару, передають в обласному управлінні ДСНС України у Тернопільській області.

Вам також може сподобатися