На Тернопільщині знайшли карантинні організми

62602032_2054579894671707_4858731583810568192_nДержавними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області розпочато обстеження земель сільськогосподарського призначення, лісового фонду, місць обігу об’єктів регулювання з метою визначення фітосанітарного стану. Станом на 07.06.2019 року при проведені інвентаризації старих вогнищ було підтверджено наявність на заражених площах обмежено поширених в Україні карантинних організмів, а саме:
– Золотистої картопляної нематоди (Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens) у Чортківському районі на площі 10,0 га.
– Амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia L.) у Теребовлянському районі на площі 2,0 га.
У старих вогнищах продовжується проводення фітосанітарних заходів з метою локалізації та ліквідації таких карантинних шкідливих організмів.
Інформація про результати обстеження, в т.ч. і обстеження в старих вогнищах поширення карантинних організмів, буде розміщено на сайті Головного управління Держпродспоживслужюи в Тернопільській області.

Довідка:
Золотиста картопляна нематода (Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens) Основною рослиною-живителем золотистої картопляної нематоди є картопля. Також уражуються томати, баклажани, інші види та гібриди родини пасльонових (Sоlоnасеае). Картопляна цистоутворююча нематода – основний паразит картоплі в умовах помірного клімату. Середні втрати врожаю картоплі від ураження рослин золотистою картопляною цистоугворюючою нематодою (захворювання – глободероз) складають 30%, але за високого рівня чисельності нематод у ґрунті можлива й повна загибель рослин. Особливо великої шкоди G.rostochiensis завдає на присадибних ділянках та на полях, де картопля вирощується з порушенням сівозмін і повертається на попереднє місце вже на другий-третій рік.
Специфічні ознаки захворювання рослин глободерозом відсутні. Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд, передчасно жовтіють, відстають у рості та розвитку, їхня коренева система набуває “бородатого” вигляду. На коренях рослин-живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу, і як наслідок цього – зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб (співвідношення товарної та дрібної фракції), погіршується їхня якість – зменшується вміст сухої речовини, крохмалю, білку, вітаміну С.
Основними винищувальними заходами є- дотримання агротехніки, використання в сівозміні культур, які не уражуються картопляними нематодами (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні вави та інші), внесення добрив, знищення бур’янів, вирощування нематодостійких сортів картоплі.

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – карантинний бур’ян, обмежено поширений на території України, який наносить значну шкоду не лише сільському господарству, а й здоров’ю людини. Вона засмічує сільськогосподарські посіви, парки, сквери, узбіччя автомобільних та залізничних доріг, прилеглі території, будівельні майданчики, дитячі площадки, пустирі, присадибні, дачні ділянки, сади, інші необроблені землі.
Утворюючи потужну надземну масу і кореневу систему, вона сильно пригнічує культурні рослини, потребує багато води, що призводить до пересихання ґрунту, і як наслідок – різко знижує його родючість, врожайність сільськогосподарських культур та призводить до виходу з ладу техніки при збиранні врожаю.
Одна рослина амброзії може утворювати від 30-40 до 100 тис. насінин. Насіння цього бур’яну зберігає схожість від 5 до 40 років, поширюється вітром, водою, з насіннєвим та будівельними матеріалами (щебенем, піском), транспортними засобами, тощо.
Амброзія шкідлива і для людей, особливо дітей та людей похилого віку. Її пилок є сильним алергеном і може викликати алергічне захворювання – амброзійний поліноз. Симптомами захворювання є різко виражений алергічний риніт, кон’юктивіт, різні форми бронхіальної астми, кропивниця. Захворювання супроводжується різким ослабленням організму, що може призвести до втрати працездатності хворого.

Вам також може сподобатися