Собору у Зарваниці надали статус Малої базиліки

521b512cd238f0ac80664d91ea8dd09d_XLСобор Зарваницької Матері Божої отримав статус Малої базиліки. З цієї нагоди у неділю, 30 червня, відбулася торжество.
У Літургії взяли участь Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владики УГКЦ: Василь Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Василь Івасюк, Єпископ Коломийський, Дмитро Григорак, Єпископ Бучацький, Теодор Мартинюк, Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, а також священники, молодь, прочани та представники влади різних рівнів.

Був присутній також отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. «Сьогодні у Зарваниці ми переживаємо особливу мить. Для багатьох людей Зарваниця виглядає, мов берег Галилейського моря. Ми сюди приходимо, бо втомлені житейським морем. Хвилі нас заливають… Це море ніколи не є спокійне: як не одні вибори, то інші; як не один ворог, то інший; і як не зовнішній противник, то внутрішній… Тож ми шукаємо якогось берега, до якого можна пристати, тобто прагнемо надійності у нашому житті. Всі обіцяють нам стабільність. “Стабільність” — це якесь таке чарівне слово, яке звучить з уст багатьох. Проте ми розуміємо, що стабільність, добробут і мир знайде лише той, хто пристане до того берега, на якому і зараз походжає між нами Христос», — стверджує Престоятель УГКЦ.

Після богослужіння Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті зачитав документ Папи Франциска, яким засвідчив надання статусу Малої Папської базиліки собору у Марійському духовному центрі «Зарваниця». На завершення владика Василь звернувся до Блаженнішого Святослава та до Архиєпископа Клаудіо зі словами вдячності, а також подарував пам’ятні ікони Зарваницької Богородиці.

Довідка. «Мала базиліка» — титул, що надається храмам Папою Римським. Титул пішов від аналогічного за назвою архітектурного стилю. Однак з XVII сторіччя термін відійшов від прив’язки до архітектурного значення та є саме титулом, а не описом будівлі.

Наприкінці 2008 року у світі було 1584 базиліки. В Україні до цього дня почесний статус носили лише три храми — базиліка Успіння у Львові, базиліка Воздвиження чесного Хреста в Чернівцях і базиліка Святого Апостола Петра в Одесі. Це перша Мала базиліка в УГКЦ.

Собор Зарваницької Матері Божої — центральний храм архітектурно-храмового комплексу в селі Зарваниця, Теребовлянського району, Тернопільської області. Розміщений на території Зарваницького духовного центру. Родзинкою цього місця є чудотворна ікона Божої Матері Зарваницької, яка датується серединою XVII ст. Вона відома в Україні та за її межами.

Вам також може сподобатися