На Тернопільщині деякі батьки забирають дітей з табору, бо там нема Wi-Fi

f03e700e_650x410Дитячий травматизм, особливо в літній період, – проблема, про яку часто говорять, але яка завжди лишається актуальною. Утоплення, випадіння з вікон, пожежі, втечі з дому та інші небезпеки – те, що лякає, але водночас змушує задуматися. Як вберегти дітей від нещастя, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».
З початку літа із вікон багатоповерхівок випали уже двоє дітей. Велику проблему у літній період також становить купання на водоймах. Цьогоріч через утоплення загинуло троє неповнолітніх. Були і інші нещасні ситуації –ураження блискавкою, пожежі, травмування тощо. Більшості неприємних ситуацій можна уникнути, скориставшись простими правилами безпеки. Як це зробити, розповідав начальник відділу Ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович.
– Діти випадають з вікон, залазять у трансформаторні будки, у погоні за яскравим селфі лізуть на електричні вагони, самі купаються у водоймах. Кількість дітей, які потерпіли від злочинних посягань і травм з кожним роком стає все більше. Батьки забувають про виховання своїх чад, відкупляються гаджетами, секціями, забаганками, аби діти давали їм спокійно жити, – каже він.
Дорослі повинні постійно наголошувати дітям про елементарні правила безпеки.
– Не залишайте вікна на провітрювання відчиненими, антимоскітна сітка не рятує від випадіння! Не завжди земля є пухом. Не дозволяйте купатися у незнайомих місцях без нагляду дорослих. Навчіть дітей користуватися електроприборами та поясніть правила поводження вдома. Будьте обережні, коли тримаєте кип’яток, а поруч – маленькі діти. Не будьте байдужими до чужих дітей. Адже і ваше чадо може бути перед очима сторонніх, які вчасно прийдуть на допомогу. У незрозумілих ситуаціях викликайте поліцію, ДСНС, – наголошує пан Тихович.
Щороку лишають свої домівки все більше дітей. За пів року статистика – така ж, як і за увесь попередній рік. 65 звернень по 69 дітях. Значна причина – це непорозуміння у сім’ях.
– Батьки забувають спілкуватися із дітьми. Вони фактично лишають їх наодинці зі своїми проблемами та неприємностями. Часто батьки не можуть усвідомити, чого насправді бракує доньці чи сину. Улітку правоохоронці працюють у дитячих таборах. Тут дітлахи можуть оздоровитися та весело провести часу компанії нових друзів. Були випадки, коли батьки забирають дитину із табору, бо там нема Wi-Fi, – каже гість ефіру. – Цифроманія – одна з небезпек суспільства. Проводьте більше часу з дітьми, подбайте про їх комфорт і безпеку у реальному, а не віртуальному світі!
Джерело: «20 хвилин»

Вам також може сподобатися