Тернопільські правоохоронці спільно з громадськими активістами стежать за дотриманням виборчого законодавства в області

dbjhbТри тижні залишилося до позачергових парламентських виборів. Недопущення порушень під час передвиборчого процесу та у день голосування – одне з основних завдань поліцейських.

З початку проведення передвиборчої агітаційної кампанії правоохоронці Тернопільщини задокументували 36 порушень. Найбільш поширене – розміщення на білбордах агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати без зазначення необхідних вихідних даних, а саме: відсутності на них відомостей про установу, що здійснила їх друк, тиражу, інформації про осіб, відповідальних за випуск. За результатами перевірки поліцейські склали 17 протоколів за частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За тим, аби процес передвиборчої агітації в області проходив відповідно до закону, поліцейські стежать спільно з громадськими активістами. Експерти Опори організували тематичні тренінги для правоохоронців.

З метою ефективного реагування на правопорушення, забезпечення публічної безпеки і порядку під час виборів, поліцейські провели тактико-спеціальні навчання. На них відпрацьовували алгоритм дій та взаємодію екстрених служб під час виникнення різного роду правопорушень.

Поліцейські Тернопільщини закликають учасників виборчих перегонів та виборців дотримуватися закону, а також нагадують, що у Кримінальному кодексі одразу сім статей передбачають відповідальність за порушення виборчого законодавства. За підкуп виборця можна отримати від штрафу до семи років позбавлення волі (стаття 160 ККУ), за використання виборчого бюлетеня більше ніж один раз (стаття 1581 ККУ ) – до семи років в’язниці, за перешкоджання здійсненню виборчого права (стаття 157 ККУ) – до десяти років позбавлення волі.

Вам також може сподобатися