На Тернопільщині жінка вирощує близько 200 екзотів

3aadbacadc7acd2f6b9caf20b23192c1Дерево, що за рік виростає на 3 метри, кущ, на який злітаються усі метелики, ліана, плоди якої мають ефект женьшеню. Ці та інші екзоти вирощує у себе на городі жителька Скалата Підволочиського району. Колекцію заморських дерев, кущів та квітів жінка збирала понад 30 років. Про незвичне хобі пенсіонерки з Тернопільщини – у сюжеті Т1 Новини.

За освітою Емілія Панкевич – агроном. Зараз їй 75 років. Попри такий поважний вік Емілії Михайлівні вистачає сил та енергії на незвичне хобі. На 12 сотих городу у Скалаті вона вирощує близько 200 екзотичних дерев, кущів та рослин. Жінка показує свою найбільшу гордість – актинідію.

– Дозріває у вересні. Ягоди дуже смачні, з ананасним смаком. А такі візьмеш у рот і вони розпливається як масло, – каже жителька Скалата Емілія Панкевич.

Таким хобі Емілія Панкевич почала займатися ще 30 років тому. Все почалося з карликової ялинки, яку вона замовила через посередників аж з Америки. На той час за одну щепу заплатила 250 рублів. Це були величезні гроші.

З листя гінкго білоба пані Емілія робить лікувальні настоянки. А ще його сушить на чай. Жартує, що це дерево лікує все, окрім смерті.

– Це реліктове дерево, яке пам’ятає ще динозаврів. Воно немає шкідників, хвороб, витримує 70 градусів морозу. Воно лікувальне, лікує весь організм, – каже Емілія Панкевич.

Інжир у господині плодоносить двічі: навесні і влітку.

– Я думаю собі, що Єва согрішила не яблуко вкусивши, а інжир. Тому що потім вони прикривалися листочками такими шкіряними, інжирними, – розповідає Емілія Панкевич. – Це лохина скандинавська, має такі самі лікувальні властивості, як чорниця. Але чорниці треба кислий грунт, крапельне зрошення. От бачите – під плотом посадив, підв’язав, бо ягід багато, вони гнуться.

А поруч росте адамове дерево, або, як його ще називають, павловнія. За рік воно може вирости на 3 метри.

– Замість тополі на вулиці можна посадити таке енергетичне дерево. Від нього алергії нема, а ще він багато виділяє кисню і забирає вуглекислого газу, – каже Емілія Панкевич. – Це метеликовий кущ, на нього злітаються усі метелики, а запах божественний.

Про своє хобі Емілія Панкевич може говорити годинами. Зізнається, що рослини додають їй сил і дарують гарний настрій.

Джерело: Т1 Новини

 

Вам також може сподобатися