Близько ста тернополян минулої ночі завітали до обсерваторії у Лозові, щоб насолодитися зорепадом Персеїди

6782066124555136578433246737140431273852928o_5d52ae8a423b7Коли ми говоримо про астрономію, то на думку одразу спадає NASA, різноманітні фантастично-наукові та документальні фільми і космічні «подвиги» Ілона Маска. Проте, зараз астрономічні спостереження перестали бути чимось далеким та незрозумілим і стали значно доступнішими для тернополян та мешканців області.

Близько року тому завдяки ентузіазму, ідеям та зусиллям невеликої групи небайдужих людей у с. Лозова (поблизу Тернополя) на території місцевої школи з’явилася перша в Україні шкільна обсерваторія. Ідею запропонував місцевий вчитель фізики та астрономії Шемеля Михайло Андрійович і, частково несподівано навіть для самого себе, отримав підтримку громади. Вежу з рухомим куполом та телескопом, який дозволяє проводити дослідження глибокого космосу, збудували за кошти Байковецької об’єднаної територіальної громади та Сполучених Штатів Америки, зокрема, за програмою «Dobre» Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Загальний кошторис проекту становив близько 1 млн. гривень.

Емісійна туманність “Вуаль”, або ж IC 1340 – зображення, що отримане завдяки технології зйомки об’єктів “Deep Sky” в обсерваторії у Лозові 12 серпня 2019 року.

Проте, яким би потужним не було обладнання, без людей, які будуть демонструвати його можливості усім бажаючим, обійтися неможливо. І тут на підтримку місцевому вчителю прийшли активісти, для яких нічні спостереження за зоряним небом до цього моменту були звичайним хобі.

Заради спільної справи об’єднали свої зусилля учасники двох громадських організацій: «ТерАстро» та «Небозвід». Спільно вони працюють над популяризацією астрономії, зокрема, як ми вже писали, організовують «тротуарки» – спостереження за зоряним небом у різних масивах міста для усіх бажаючих та просто перехожих.

Зважаючи на збільшення інтересу з боку тернополян до астрономічних явищ, було прийнято рішення організувати такі спостереження на території обсерваторії у Лозові в ніч з 12 серпня на 13 серпня, коли можна було насолодитися піком Персеїд (в народі прийнято називати «серпневим зорепадом»). До нічних спостережень долучився і кореспондент  0352.ua .

На великий подив самих організаторів, бажаючих приєднатися до спостережень виявилося багато – загалом понад сотню дітей та дорослих. Поки Андрій Ревун демонстрував можливості та роботу надпотужного телескопу обсерваторії, місцевий вчитель Михайло Шемеля, а також Богдан Васильович Плисюк, Юрій Стоянов, Олег Бутковський і Тетяна Свинарик-Іващенко за допомогою приватних телескопів давали можливість кожному побачити на власні очі кільця Сатурна, Юпітер та його супутники, а також кратери на поверхні Місяця. Емоції словами годі і передати. У дорослих на рівні з дітьми від захвату горіли очі. Богдан Плисюк детально демонстрував та розповідав про кожне сузір’я, яке можна було спостерігати протягом цього періоду в небі. Дехто з присутніх навіть цікавився чи можна через телескоп побачити «Теслу» Ілона Маска, яку він запустив у відкритий космос.

Згодом, коли потік Персеїд досяг свого піку, кожен спалах меторів у нічному небі присутні зустрічали емоційними вигуками та коментарями, змагалися у тому, хто ж побачить більше. Попри пізню годину, додому не поспішали повертатися ні діти, ні дорослі.

 

6846689624407848226723996365301374174887936n_5d52c4c0ccbc3

Майстер з астропейзажу Андрій Ревун зафіксував у кадрі метеор

Організаторам спостережень настільки сподобалася зустріч, що тепер з’явилися плани зробити такі «посиденьки» регулярними. Зокрема, Михайло Шемеля повідомив, що за сприятливих погодних умов такі зустрічі планують проводити по п’ятницях з 21:00 до 04:00 на території обсерваторії або на інших цікавих локаціях. Такий день обрано для того, щоб усі, хто бажає долучитися до спостережень, могли сповна насолодитися видовищем та не поспішати додому через необхідність вранці йти на роботу. Найближчу зустріч організатори заходу планують провести вже 18 серпня на фестивалі “Серпневі барви” у Гаях Шевченківських. В цей день ,за умов хорошої погоди, можна буде поспостерігати не лише за зірками та планетами, але й за сонцем.

За анонсами усіх запланованих спостережень можна стежити на сторінці «АстроТернопіль»  у «Facebook». Зустрічі проводяться заради того, щоб зробити астрономію популярною серед дорослих та маленьких тернополян. Хто знає, можливо саме хтось з них з часом впише своє ім’я в історію астрономічних відкриттів.

Вам також може сподобатися