Пролежали близько 80 років: житель Пронятина знайшов на своєму подвір’ї матеріали УПА

6X7A6252Житель села Пронятин, що біля Тернополя, Михайло Салюк, проводячи земляні роботи на власному подв’ірї натрапив на цікаву знахідку – гільзу від радянської пушки 76 калібру. У ній виявився сховок – документи часів ОУН та УПА.

У закритій капсулі близько 80-ти років пролежали рукописні і пропагандистські матеріали, датовані 1939-1943 роками. Серед них – брошури упівців, журнал «Юність», стара фотографія Степана Бандери та рукописні матеріали. Зокрема, аркуш з умовними позначеннями повстанців. Наприклад, свастика – «небезпека», сонце – «на поміч», хрест у формі літери «х» – «не йди тудою», горизонтальна лінія перекреслена двома вертикальними – “іди обережно”.

Михайло Салюк розповідає, гільзу побачили, коли на будові рили землю екскаватором. Спершу налякався, що це небезпечний артснаряд. Втім, при детальному огляді зрозумів, – вона безпечна, відкрив її. Чоловік припускає, що ці документи міг заховати його прадід. Колись він був війтом села, а також націоналістом. Ймовірно за це його радянська влада вислала на Сибір.

На місце виявлення знахідки приїхав директор Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський. Він припускає, що заховали гільзу вже у повоєнні роки. Серед документів є й унікальні матеріали. Наразі усі папери потребують негайної реставрації і детального вивчення. Після цього можна буде сказати більше.

Ближчим часом знайдені матеріали передадуть експертам Тернопільського архіву, а історичну гільзу до музею.

6X7A6263

6X7A6277

Джерело: Тернополяни

Вам також може сподобатися