Тепер взуття як захист від побиття?

IMG_0588Завалили площу взуттям? Таким чином приваблюють бомжів? Чи, може, відчинили новий взуттєвий магазин? Сьогодні так міг подумати кожен тернополянин, який прогулювався Театральним майданом. На десятки пар жіночого взуття, викладених вздовж і впоперек, справді звертали свою увагу оточуючі. Тільки підходили і запитували, чи можна взяти собі пару такого взуття і чи взагалі потрібно за нього платити. А один безхатченко спокійно собі оглядав цю інсталяцію, неначе на виставці брендового одягу. Допоки поліцейський не вжив заходів і не вивів чоловіка за територію сьогоднішнього дійства. Це не перший і не останній мужчина, котрий зацікавився взуттям. Хоча воно було виключно жіночим.
То ж для чого була створена ця інсталяція? Ідея виникла у Яни Шкуратової, радниці з розвитку соціальної згуртованості в Тернопільській області благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез». Дійство не відбулося б й без організації Ольги Шахін, Голови громадської організації «Асоціація жінок України». Ця благодійна акція була створена з метою підтримати усіх жінок України, які страждають від домашнього насильства. Адже за статистикою кожна 5 жінка потерпає від побиття свого чоловіка. Цифри жахають, тому організатори цієї інсталяції не змовчали. На великому екрані біля театру показали відео, а саме сцену, де сусід, почувши крики жінки із сусідньої квартири, викликає поліцію. Таким чином організатори закликали людей не бути байдужими до такий сімей і одразу кликати на допомогу.
«Перш за все, я є громадською радницею і в нашій спільноті є така група по боротьбі з домашнім насильством. Ми робили «круглий стіл». І я дізналась, це було півроку назад, про те, яка кількість жінок щороку гине від цього насильства. Тому зараз я переймаюсь цією темою. Тим більше, що до нас в «ОдежиНУ» приходять багато різних сімей, і в тих сім’ях відбуваються страшні речі.  Я не можу бути осторонь цієї проблеми», – розповідає Яна Шкуратова.
Захід був приурочений до «16 днів проти насильства». І організатори обрали саме цей день для проведення акції, тому що сьогодні Щедрий вівторок. Це символічно, адже кожен бажаючий, кожен небайдужий міг принести свою стару пару взуття, яку вже не носитиме. Такий жест – це знак солідарності із жертвами домашнього насильства. Тернополяни принесли близько 600 пар взуття. Це були як і підбори, так і теплі черевики. Усі спільними зусиллями викладали взуття довжелезними рядами. Після завершення заходу потребуючі могли його узяти собі абсолютно безкоштовно. А решта пар взуття  зібрали і передали  у фонд «ОдежиНА».
Де можуть отримати допомогу жертви насильства? Перший крок – викликати поліцію.  А також звертатися до таких установ чи організацій:
– телефонувати на гарячу лінію з попередження домашнього насильства Управління сім’ї та молоді Тернопільскої ОДА – 0 800 750 408;
– до лікарні або поліклініки, якщо зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги;
– до Центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді;
– до служби у справах дітей, якщо у сім’ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками;
– до Центру надання безоплатної вторинної допомоги;
– у громадські організації: «Асоціація жінок України Дія», ТМГО «Центр духовної та психологічної підтримки «Джерела»», ТМЖК «Відродження нації», консультаційний центр «Колиска життя», де можна отримати як матеріальну, так і моральну підтримку.
Не будьте байдужими! Саме від Вашої допомоги залежить життя людей!

IMG_0591

IMG_0589

Вам також може сподобатися