На Тернопільщині примусово хочуть ліквідувати понад 20 громад

SONY DSCІз 2014 року в Україні почали впроваджувати реформу децентралізації. Тернопільщина активно включилася у процес, було утворено 53 об’єднані територіальні громади. Однак із приходом нової влади було озвучено намір ліквідувати понад 20 ОТГ – люди категорично проти. Що має на меті владна вертикаль, чому жителі області стали заручниками обставин – читайте в матеріалі наших журналістів.
Більшість громад, які збираються ліквідувати, виступають проти такої перспективи

ОДА має намір ліквідувати понад 20 громад

Реформа децентралізації передбачає передачу повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Зроблено це для того, аби кожен мешканець села чи міста мав право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Цей обов’язок було покладено на органи місцевого самоврядування – сільські, селищні, міські ради та їхні виконкоми. Реформу запровадили у 2014 році, і формування ОТГ відбувалося за принципом добровільності.

Нещодавно у Тернопільській ОДА провели засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області, де працівники обласної адміністрації озвучили намір ліквідувати понад 20 об’єднаних територіальних громад. У новому складі цієї групи, яку сформував голова облдержадміністрації Ігор Сопель, є всі народні депутати з Тернопільщини, керівники відомчих управлінь, голова обласної ради, але немає жодного депутата обласної ради. Чому це так важливо? Тому що перспективний план формування територій громад області розробляється ТОДА, але схвалюється обласною радою за поданням обласної державної адміністрації та затверджується Кабінетом Міністрів України. У разі схвалення обласною радою змін до перспективного плану облдержадміністрація вносить на розгляд Кабміну проєкт урядового акта про внесення таких змін. Невже губернатор думав, що бувалі політики, депутати облради стануть його кишеньковими і проголосують за документ, в обговоренні якого навіть не брали участі? Сумнівно…

Після засідання робочої групи 27 листопада у ТОДА провели нараду, на якій обговорили перспективний план розвитку громад області. Запрошені на це дійство були й голови об’єднаних територіальних громад, однак офіційно покликати  представників обласної ради не захотіли. Кілька депутатів дізналися про проведення заходу і прийшли, аби зрозуміти, що взагалі на умі в голови ОДА.

На нараді керівник управління містобудування Володимир Харченко наголосив присутнім, що розглядають лише можливості оптимізації громад в області за дорученням уряду щодо завершення реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади.

– Тернопільська область займає 17 місце в Україні за кількістю малочисельних громад. Дрібні і малочисельні громади мають найбільше проблем із забезпеченням виконання у повній мірі покладених на них функцій, які передбачені законодавством. Ми проаналізували існуючі перспективні плани та проводимо консультації з органами місцевого самоврядування й розробляємо проєкти змін до перспективних планів, у яких передбачено охоплення 100% території області. Відповідно до цього у нас розроблено два варіанти перспективного плану з поправками, а зараз відбуваються консультації із керівниками громад конкретних міст, селищ та сіл, які ще не сформували ОТГ, та підготовка комплексного аналізу змін з урахуванням усіх пропозицій, – повідомив Володимир Харченко.

Зі своїм уставом ходять у чужу ОТГ?

Значна частина голів громад була обурена запропонованими змінами, відтак розмова відбувалася на підвищених тонах. Згідно з перспективним планом було запропоновано зробити центрами великих ОТГ Шумськ, Кременець, Почаїв, Ланівці. До Ланівців мають намір приєднати Борсуківську ОТГ, але голова цієї громади з таким баченням не згоден. Не захотіли приєднуватись до Почаєва Лопушенецька ОТГ, а в той же час Вишнівецька ОТГ не проти збільшення за рахунок сіл із Кременецького району. Градус напруги ріс пропорційно до наближення до обласного центру. Навколишні села категорично не хочуть до Тернополя, однак в обласний центр дуже хочуть потрапити села Зборівського району.

Облдержадміністрація висловила намір приєднати Великобірківську ОТГ (вибори в якій відбудуться у скорому часі) до Байковецької або Великогаївської, однак люди проти.

– У нас 22-го числа вибори. Ви пропонуєте включити Великі Бірки і Малий Ходачків до Байковецької громади? Дивні речі. Або до наших сусідів у Великі Гаї. Це абсолютно не сприймається ніким і не буде сприйнято. Якщо треба, ми завтра будемо усі тут, – заявив селищний голова Великих Бірок Роман Мацелюх.
Пан Мацелюх кілька разів звертався до губернатора із запитанням, що йому відповісти людям у громаді, однак конструктивної відповіді так і не почув.

Загалом жвава дискусія тривала понад три години. Врешті-решт конструктиву досягнуто не було, тому Володимир Харченко запропонував збиратися по кожному району окремо, аби детально обговорити ті питання, які найбільше турбують представників ОТГ.

Чому губернатор так жваво включився у роботу, що стосується адміністративно-територіального устрою? Так все тому, що за дорученням прем’єр-міністра до 29 листопада всі облдержадміністрації повинні завершити роботу над змінами до перспективних планів формування громад, які мають охопити 100 відсотків території областей. Але не все так швидко робиться, як мовиться, і зважаючи на те, який дедлайн встановив прем’єр, кожному стає зрозуміло, що прийняти перспективний план розвитку ОТГ в зазначені терміни не реально.

Своє слово сказала облрада

29 листопада відбулося засідання сесії обласної ради. У порядок денний було включено важливе питання, яке стосувалось інформації щодо підготовки пропозицій з адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області. Про що доповідав керівник міжвідомчої регіональної робочої групи і голова ТОДА Ігор Сопель.

– Уряд доручив обласним державним адміністраціям провести роботу з розроблення проєктів змін до перспективних планів формування територій громад областей, передбачивши охоплення ними сто відсотків територій з урахуванням методики формування спроможних територіальних громад, – сказав Ігор Сопель.

Окрім депутатів обласної ради, на сесію прийшли представники ОТГ, які намагалися донести до депутатів свою позицію. Адже проєкт змін передбачає не лише об’єднання та приєднання населених пунктів, які ще не увійшли до жодної громади, а й ті ОТГ, які вже давно створені й успішно розвиваються, маючи при цьому власне достатнє фінансування.

– Почули, що нашу громаду хочуть приєднати до Бучацької. З цим ми категорично не погоджуємось, тому що за час роботи дохідна частина бюджету збільшилася у понад два рази. Ми просимо, щоби підтримали нашу громаду, щоби її не приєднували до Бучацької, – наголосив перед тернопільськими депутатами голова Трибухівської ОТГ Олег Ковдрин.

Також перед депутатами облради виступили представники Настасівської, Великобірківської, Білецької, Купчинецької, Озернянської, Лопушнянської, Борсуківської об’єднаних територіальних громад. Вони не згодні з проєктом перспективного плану.

Варто зазначити, що перед початком сесії одна із політичних сил поклала величезний банер на стіл президії зі словами «Не допустимо знищення області та ліквідації громад». Це, мабуть, неабияк вплинуло на емоційний стан губернатора, адже змовчати він не зміг.

– Я прийшов для того, щоби розвивати нашу область, як тут пишуть на плакатах і використовують політичні спекуляції. Не треба тратити гроші на оці дорогі плакати. Краще той, хто їх написав, нехай купить подаруночки для дітей в інтернати і витратить на це гроші, ніж писати, – сказав Ігор Сопель.

Також губернатор зазначив, що з приводу розробки нового перспективного плану ОТГ відбулися наради, зустрічі, під час яких розглянули пропозиції фахівців, народних депутатів, голів райрад, міських, сільських, селищних рад, голів ОТГ щодо завершення адміністративної реформи на Тернопільщині.

Кардинально іншої думки з приводу затвердження перспективного плану дотримуються  депутати.

– Має працювати принцип добровільності. Той, на основі якого формувалися громади. Він повинен зберегтися незалежно від того, що теперішня влада хоче перевести це все в адміністративне рішення. Друге – ми вважаємо, що всі громади, які утворилися, мають право на існування. Вони повинні зберегтися у перспективному плані, і не має стояти жодне питання про їхню примусову ліквідацію. Якщо ви вважаєте, що якась громада економічно не ефективна, то нехай усі технократи і чиновники їдуть туди, збирають сесію відповідної ради і їм про це говорять, – заявив голова обласної організації ВО «Свобода» Олег Сиротюк.

Також він повідомив, що саме народні депутати від монобільшості у Верховній Раді у першому читанні проголосували законопроєкт, який виводить обласну раду з процедури погодження перспективних планів громад конкретних областей. Другий закон скасовує принцип добровільності, на основі якого протягом останніх чотирьох років формувалися громади області. І що депутати обласної ради тільки за те, щоби жодна із тих громад, які сформовані, не була ліквідована будь-яким чиновником тільки тому, що він так вирішив. Також депутат наголосив, що будь-яке укрупнення громад має йти із принципів добровільності.

Заступник голови обласної ради Василь Деревляний зауважив, що губернатор і Кабмін порушують законодавство, незважаючи на позицію обласної ради, яка має вплив на формування громад, а на обговорення перспективного плану керівництво облради не запрошували.

Дискусія тривала довго, голова облдержадміністрації розповідав присутнім, що «ніхто нічого не ухвалить без погодження із громадами», а також те, що «їх накручують». Згодом депутати ухвалили рішення, яке озвучив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. У документі йдеться про необхідність звернути увагу голови Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля на недопустимість порушення вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» при розробленні та внесенні на розгляд Кабміну проєкту перспективного плану формування територій громад Тернопільської області. А також не допустити внесення до Кабінету Міністрів України проєкту перспективного плану формування територій громад Тернопільської області без розгляду і схвалення Тернопільською обласною радою. Перед голосуванням «батьківщинівець» Василь Деревляний вніс пропозицію, текстом якої передбачається, що  Тернопільська обласна адміністрація повинна звернутися до Кабміну щодо неприпустимості ліквідації Тернопільської області. Адже він вважає, що у столиці нашу область мають на меті ліквідувати. Також депутати виступили з ініціативою ввести у робочу групу з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Тернопільської області делегованих представників від кожної фракції обласної ради.

Врешті-решт було зрозуміло, що підтримки від обласної ради губернатору чекати годі. Найцікавіше попереду, адже у скорому часі відбудеться чергове засідання обласної ради, на якому ухвалюватимуть бюджет області. Наші журналісти обіцяють спостерігати за тим, як розвиватимуться політичні ігрища на Тернопільщині, та триматимуть наших читачів у курсі.

Іванка Біла

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися