П’ять питань керівництву освітнім процесом Тернопільщини про навчання в умовах карантину

u-kostopilskikh-shkolakh-karantin20190112_2734Наскільки виправданий карантин у школах, як будуть компенсувати шкільну програму та чи позначиться це на випускниках, — Погляду розповіла начальник управління освіти й науки Тернопільської облдержадміністрації Ольга Хома.

Ольго Зіновіївно, світ заполонив коронавірус, люди самоізолюються, щоб не наражати на небезпеку ні себе, ні інших, влада закрила школи на вимушені канікули. Наскільки виправдані такі заходи, на вашу думку?

Якщо говорити по навчальні заклади, то карантин — це правильне рішення, адже дослідження медиків говорять про те, що діти в легкій формі переносять хворобу інколи навіть непомітно, проте є носіями для дорослих, що є небезпечно, особливо для старшого покоління.

Як будуть компенсувати навчальну програму школярів?

На сьогодні навчання проходить дистанційно. Так, це виклик для більшості педагогів, але з чим вони тільки не справлялись? Тобто навчання триває і якщо карантин не буде продовжено, то жодного відпрацювання не буде.

Як зараз виглядає дистанційна програма навчання на Тернопільщині?

Кожен навчальний заклад, прийнявши до уваги рекомендації Міністерства освіти і науки України, працює відповідно до наказу керівника. Навчання проходить в онлайн-форматі, у вайбер-групах з використанням різних дистанційних платформ.

Якщо говорити про цьогорічних випускників, як ви вважаєте, чи не позначиться карантин на них?

Випускники — це найбільш складна тема, адже їм потрібно здати ЗНО, пройти вступну кампанію. Як бути з тими, хто планував вступ закордон? Чи позначиться це на знаннях? Думаю, не особливо, адже самоосвіту та дистанційне навчання ніхто не відміняв.

Якщо говорити про фінансовий бік — втрачаються якісь кошти від введення карантину і хто буде це компенсувати?

Щодо заробітної плати, то постраждають сумісники та ті, хто читає уроки по годинах. У всіх інших випадках педагоги отримують заробітну плату, як під час навчання в школі.

Джерело: Погляд

Вам також може сподобатися